Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, marţi, după adoptarea proiectului privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie, că în 2 august trebuie constituit Biroul Electoral Central. Candidaturile se depun până în 18 august, iar campania electorală începe în 28 august.
”Având în vedere adoptarea de către Senatul României a propunerii legislative privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 (L408/2020) prin care se propune data de duminică, 27 septembrie 2020, ca dată a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, Autoritatea Electorală Permanentă informează că perioada electorală aferentă alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu la data de 29 iulie 2020, urmând ca la data de 2 august 2020 să fie constituit Biroul Electoral Central”, a transmis, marţi, AEP.
Sursa citată a precizat că birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august a.c., dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.
”În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianţe politice la nivel judeţean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la acelaşi nivel, decât dintr-o singură alianţă electorală. La alegerile locale din 2020, alianţele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripţie judeţeană sau la biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020”, a mai transmis AEP.
Instituţia transmite că, în cazul alianţelor electorale, propunerile de candidaţi se fac în scris, în două exemplare originale şi două copii, sub semnătura conducerii organizaţiilor judeţene ale acestora şi pe baza listei susţinătorilor, listele cu propuneri de candidaţi trebuind semnate şi de conducerile judeţene ale fiecărui partid politic din alianţă.
”Dacă alianţele electorale se constituie la nivel comunal, orăşenesc, municipal sau de sector al municipiului Bucureşti, listele se semnează de conducerea alianţei şi se contrasemnează de conducerea fiecărei organizaţii locale din coaliţie. Referitor la listele de susţinători şi numărul de semnături necesare depunerii candidaturilor la alegerile locale din acest an, reamintim că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, art. 3 din Legea nr. 84/2020 reduce la jumătate numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor, art. 4 reglementând că pentru candidaturile la consiliul local şi funcţia de primar din aceeaşi circumscripţie electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean din aceeaşi circumscripţie electorală, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susţinători”, a mai transmis AEP.
Situaţia centralizată a numărului total de susţinători necesari depunerii candidaturilor la alegerile locale din anul 2020 pentru fiecare unitate administrativ-teritorială poate fi consultată pe site-ul AEP.
Tot pe site a fost publicat modelul orientativ al listei susţinătorilor care va fi folosit la alegerile locale din anul 2020.
Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august 2020.
Campania electorală va începe în data de 28 august 2020 şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00.
Senatul a adoptat, marţi, ca prim for sesizat, proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 pe 27 septembrie, iniţiativa fiind a UDMR. Propunerea legislativă, aflată în procedură de urgenţă, urmează să fie dezbătută şi votată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Sursa: www.news.ro