Tunelul Meseş, de pe Autostrada Transilvania, va deveni cel mai lung tunel rutier din România, fiind de trei ori mai mare decât cel de la Bâlea.

Traseul tunelului Meseş din Autostrada Transilvania a fost stabilit, după doi ani de la semnarea contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, scrie Digi24.

Tunelul Meseş va avea o lungime de 2,4 kilometri, fiind mult mai mare decât cel mai lung tunel rutier din România, cel de la Bâlea (884 metri), de pe Transfăgărăşan, care a fost construit în urmă cu 45 de ani.

Tunelul va avea câte două benzi pe sens, cât şi trotuare, însă nu va fi dotat cu bandă de urgenţă. Cel mai lung tunel rutier din lume este de zece ori mai mare decât cel ce va fi construit în România şi este în Norvegia.

Tunelul Meseş, care va traversa Munţii Meseş, la o altitudine de 400 de metri, urmează să fie construit pe traseul Autostrăzii Transilvania (Braşov-Cluj-Borş), în sectorul Mihăieşti-Suplacu de Barcău.

Drumarii vor evita, prin construirea acestui tunel, săpături adânci de 42 de metri, care fuseseră prevăzute în varianta de traseu din studiul de fezabilitate din 2004.

Deocamdată, tronsonul Mihaileşti – Suplacu de Barcău nu are un constructor.

Cel mai lung tunel din România este cel de cale ferată de la Teliu – Întorsura Buzăului cu o lungime de 4,3 kilometri, construit in perioada interbelică.