Ministerul de Finanţe a publicat, luni seară, Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, supranumită „ordonanţa austerităţii”, act normativ care urmează să fie adoptată în prima şedinţă de Guvern.

In acest context, majorarea pensiilor se amână pentru 2023, rezultand o economie de 0,8% din PIB.

 

Guvernul are in vedere modificarea Legii nr. 127/2019 în sensul prorogării datei de intrare în vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023.

Astfel, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menţine la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării şi data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.