Din toamnă dacă într-o clasă vor fi cel mult 10 elevi, toţi vaccinaţi, inclusiv profesorul ar putea sta fără mască.

 

La orele de educaţie fizică din sălile de sport masca ar putea fi de asemenea eliminată, iar la un caz pozitiv depistat, elevii imunizaţi vor putea rămâne la cursuri, iar cei nevaccinaţi vor face ore online.

 

Sunt doar câteva dintre variantele pe care Ministrul Educaţiei le va prezenta mâine premierului şi specialiştilor din sistemul sanitar pentru noul an şcolar.

 

La întâlnirea cu premierul, Ministrul Sănătăţii, reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică, secretarul de stat Raed Arafat şi coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiţă, ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu vrea să propună eliminarea măştii de protecţie la grupurile de elevi vaccinaţi aflaţi în spaţii închise. La fel şi la orele de sport.

 

Sorin Câmpeanu, ministrul educaţiei: ”La alte ore doar dacă vorbim de ipoteza regulii generale maximum 10 persoane în aceeaşi încăpere toate cele 10 persoane vaccinate. Această regulă se poate aplica şi la elevi. Dacă sunt clase formaţiuni de studiu de până la 10 persoane incluzând profesorul şi toţi sunt vaccinaţi vom vedea ce decizie se adoptă în această situaţie″.

 

Pentru ceilalţi, masca de protecţie va fi în obligatorie de când intră pe poarta şcolii. Acolo se va face şi triajul medical, iar cine va prezenta simptome specifice de covid va putea fi testat rapid.

 

La fel ca în şcolile din Franţa şi Spania, în situaţia în care va fi descoperit un caz de îmbolnăvire într-o clasă, cei nevaccinaţi vor trece în sistem online, iar cei imunizaţi ar putea avea posibilitatea să rămână la ore în format clasic.

 

Sorin Câmpeanu: ″Obeictivul numărul 1 e păstrarea şcolilor deschisă cu prezenţa fizică pentru toţi elevii va trebui să facem o diferenţă pentru elevii până în clasa a-6-a şi cei de peste 7 ani pentru că în clasa a-7-a ei au dreptul la vaccinare. Printre subiecte va fi şi stabilirea pragului până la care şcolile pot rămâne deschise cu prezenţă fizică pentru toţi elevii. Propunerea ar fi, cum bine ştiţi până la rata de 1 la mie în loclaitate şcolile rămâneu deschise, vom propune creşterea acestei rate″⁣.

 

Pana în acest moment 30 de mii de elevi cu vârste cuprinse între 12 -15 ani s-au vaccinat reprezentând doar 4% din această categorie de vârstă şi 145 de mii de adolescenţi de 16 şi 19 ani reprezentând 20% din totalul lor s-au imunizat. În ambele situaţii ponderea celor vaccinaţi e sub media naţională. Însă spre deosebire de elevi, personalul din învăţământ se afla la 60%, adică 120 de mii . Avem însă aproximativ un milion şi jumătate de copii şi elevi până în 12 ani care nu se pot vaccina, pentru aceştia se vor aplica măsuri speciale la şcoală.

 

În şcolile în care există cabinete medicale se vor organiza centre de vaccinare pentru elevi şi părinţii lor. Pe de altă parte, astăzi au fost raportate aproape 600 de noi cazuri infectare cu Sars-Cov-2.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro