Contestarea unui proces-verbal de contravenţie prin care poliţistul aplică o sancţiune şoferului sau altui participant la trafic se face în 15 zile de la momentul când este înmânat sau comunicat, conform legislaţiei.

 

Chiar dacă după depunerea contestaţiei se suspendă sancţiunea cu pricina, e preferabil ca amenda să fie plătită în cel mult 15 zile pentru a nu pierde beneficiul plăţii unei valori multi mai mici.

 

Documentul pe care-l face agentul de poliţie atunci când ne amendează în trafic se cheamă proces-verbal de contravenţie şi regulile în ceea ce-l priveşte se regăsesc în Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001. Pe lângă asta, anul trecut a mai intrat în vigoare un act normativ cu prevederi foarte importante pentru plata amenzilor contravenţionale: Legea nr. 203/2018.

 

“Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”, scrie în ordonanţă.

 

Aşadar, termenul pe care îl avem la dispoziţie ca să contestăm în scris procesul-verbal e de 15 zile de când poliţistul ni l-a înmânat sau de când a ajuns la noi. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, iar termenul de judecată fixat de judecător nu va depăşi 30 de zile (astfel de plângeri se judecă mai repede).

 

Depunem plângerea alături de dosarul cauzei, care conţine probe pe care vrem să le folosim pentru a dovedi că avem dreptate. Copia (iar nu originalul!) procesului-verbal nu trebuie să lipsească. Plângerea suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării la instanţă şi până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti, conform Codului rutier.

 

 

Sursa: www.auto-bild.ro