Administraţia Naţională de Meteorologie a emis noi avertizări cod portocaliu şi cod galben de fenomene extreme periculoase. Ploile violente îşi vor face simţită prezenţa în tot mai multe judeţe. Totodată, a fost emis un cod galben de caniculă şi disconfort termic.

 

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN

Interval de valabilitate: 20 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 12:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

 

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în nord, nord-est, centru şi în sud-est, precum şi în zonele de munte. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20...30 l/mp şi izolat 50...70 l/mp.

 

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN

Interval de valabilitate: 19 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 10:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

 

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

 

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente

Interval de valabilitate: 19 iulie, ora 14:00 – 20 iulie, ora 10:00

 

În zonele de munte, în Transilvania, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară şi în cursul nopţii de luni spre marţi (19/20 iulie) şi în Banat, cea mai mare parte a Olteniei şi în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 35...50 l/mp şi izolat peste 60...80 l/mp.

 

COD GALBEN

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic accentuat şi caniculă

Interval de valabilitate: 19 iulie

 

Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menţine accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

 

În sud-estul ţării disconfortul termic se va menţine ridicat şi pe parcursul zilei de marţi (20 iulie).

 

 

 

 

Sursa: www.realitatea.net