În actualul context conflictual dintre Rusia şi Ucraina, Armata României devine subiect de discuţii. Astfel, a fost realizată o comparaţie între Forţele Armate Române şi cele ale celorlalte state. Află pe ce poziţie se află în clasamentul celor mai puternice forţe militare ale lumii şi care este numărul de militari de care dispune Armata Română.

 

Armata României comparată cu forţele militare ale altor state

Armata Română este împărţită în trei categorii şi anume: Forţele Terestre, Forţele Aeriene şi Forţele Navale, aflate sub comanda Statului Major al Apărării, care este subordonat direct Ministerului Apărării Naţionale. Armata Română dispune în prezent de 73.350 de militari activi şi 50.000 de rezervişti.

 

În ceea ce priveşte echiparea Armatei Române, Forţele Terestre dispun de 943 de tancuri şi 1.369 de blindate, în timp ce Forţele Aeriene dispun de 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament şi alte 62 de elicoptere. Forţele Navale sunt dotate cu 3 fregate, 4 corvete şi 3 nave de patrulare.

 

Potrivit topului realizat de către Global Firepower, Armata Română se află pe locul 11 în Uniunea Europeană şi pe locul 14 în NATO. La nivel mondial, Forţele Armate Române se află pe locul 38 în anul 2022, urcând în clasament. Un alt lucru interesant este faptul că Italia a depăşit Germania, devenind cea de-a doua putere militară a Uniunii Europene, după Franţa.

 

La nivel global, primele trei locuri rămân neschimbate, fiind ocupate de către Statele Unite, Rusia şi China. În ceea ce priveşte cheltuielile militare, Statele Unite alocă 685 de miliarde de dolari, iar China 181. La nivel european, cheltuielile au crescut cu 4,2% pe baza mişcărilor Rusiei.

 

Condiţii de angajare şi salariul oferit în cadrul MApN

MApN a lansat un anunţ potrivit căruia este în căutare de soldaţi gata să se înroleze. În prezent, sunt disponibile 400 de locuri, fiind totodată comunicate şi condiţiile de admitere. Aceste posturi au fost alocate pe fondul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia. În ceea ce priveşte condiţiile de admitere, acestea sunt:

  • vârsta: cuprinsă între 18 şi 50 de ani;
  • studii: minim 10 clase absolvite;
  • promovarea probei sportive;
  • promovarea probei psihologice.

Cu privire la remuneraţia acordată, pentru perioada de două săptămâni de instruire, soldaţii în rezervă vor primi suma de 2.700 de lei net. Totodată, se acordă şi „indemnizaţie de instalare”, care ar putea aduce venitul iniţial la suma de 3.900 de lei. Atunci când voluntarii nu vor participa la instrucţie, aceştia vor primi luna sume cuprinse între 989 şi 1.445 de lei.

 

Ulterior admiterii, candidaţii vor putea reveni la meseria de bază, iar în caz de război, aceştia vor fi trimişi pe front. Campania de recrutare are drept scop ocuparea a 444 de locuri de rezervişti voluntari ca maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi în 15 unităţi militare din ţară din judeţele: Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea şi Vrancea.

 

Cu privire la recrutarea şi selecţia pentru această serie suplimentară care va avea loc până în data de 4 februarie, ea se va desfăşura în baza prevederilor legale cuprinse în Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr.M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

 

 

Sursa: www.stiridinlume.ro