Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat, miercuri, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că avem transmitere comunitară intensă a virusului în România şi că nu este exclus ca în această săptămână să înregistrăm 2000 de cazuri zilnice.

 

„Toate ţările din UE se află pe un trend crescător. Multe din ţările din UE în vară au avut mai puţine îmbolnăviri şi acolo discutăm de al doilea val. Şi noi suntem în această situaţie, cu deosebirea că noi am avut destul de multe cazuri şi în vară, cu o creşterea liniară de la 1 iunie. Eu sunt îngrijorat de raportarea cazurilor de duminică, când a fost record pentru o zi de duminică şi 20% din teste pozitivate. Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă şi nu e exclus ca în această săptămână să înregistrăm 2000 de cazuri”, a spus Rafila.

 

Potrivit Digi24, spitalele COVID din Bucureşti au rămas fără locuri libere pentru pacienţi. Este o situaţie nemaiîntâlnită până acum, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. În Bucureşti sunt peste 1.500 de paturi, însă sunt manageri de spitale non-COVID care încearcă încă de ieri să transfere pacienţi care s-au pozitivat în urma testării dar nu au unde să-i transfere, iar aceste persoane rămân în izolatorul de la camera de urgenţă, până se eliberează un pat.

 

În legătură cu această situaţie, Alexandru Rafila a spus că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), care coordonează la nivel naţional repartiţia persoanelor bolnave care au nevoie de terapie intensivă va găsi o soluţie dacă numărul acestor persoane rămâne totuşi limitat.

 

„Lucrul acesta o să devină tot mai dificil pe măsura ce capacitatea de ocupare se apropie de maxim”, a avertizat Rafila. El şi-a exprimat speranţa că vor fi luate măsuri astfel încât să nu ajungem în situaţia dramatică prin care a trecut Italia în primăvară.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro