O vijelie cu gheaţă, care a facut prăpăd în Ungaria vecină, se îndreaptă spre ţara noastră. Meteorologii au emis deja un cod galben de vreme rea, valabil pana marţi noapte, iar hidrologii avertizează şi ei, că pe unele râuri, se pot produce viituri.

 

Vorbim despre un episod de vreme extremă şi să sperăm că Sistemul Naţional Antigrindină se va activa dacă vijeliile vor fi la fel de intense precum cele care au izolat complet o localitate aflată în vestul Ungariei. În doar 20 de minute acolo a căzut atât de multă grindină, încât a fost nevoie de intervenţia unor excavatoare ca să deblocheze circulaţia pe drumurile publice.

 

Localnicii au scos gheaţa cu lopeţile din curţi, iar grădinile şi livezile au fost distruse.

 

La noi vremea a început să se schimbe încă de la ora 10, în vestul ţării mai întăi. Potrivit meteorologilor, în următoarele 24 de ore cele mai expuse sunt zonele din Transilvania, Oltenia şi Muntenia, unde vor fi şi rafale de vânt de 80 de km pe oră, iar în nordul şi nord-vestul ţării s-ar putea strânge local 40 de litri de apă pe metru patrat.

 

În aceste condiţii şi hidrologii au emis un cod galben de viituri şi inundaţii locale pentru mai multe râuri din vestul ţării. Sunt vizate 12 judeţe, dar cele mai expuse sunt Bihor, Arad şi Caraş-Severin.

 

Prognoza pe următoarele două săptămâni arată că scăpăm de ploi abia după data de 24 mai. Până atunci şi temperaturile rămân modeste, cu cele mai scăzute valori prin Maramureş, unde nu vom avea mai mult de 18 grade. Ultima săptămână din luna mai vine însă cu temperaturi peste normalul perioadei în Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, unde se vor atinge peste 27 de grade.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro