România a reluat exportul de carne de oaie în Iran şi în următoarele 6 luni va trimite aproape 800 de mii de ovine. Asta după ce Iranul a simplificat condiţiile sanitare de import din statele membre ale Uniunii Europene.

 

În acelaşi timp, fermierii trebuie să acopere şi cererea din ţară, aşa că pot scumpi carnea.

 

Un crescător din Olt se mândreşte cu miei din rasa ţurcana pur românească. I-ar vinde arabilor pe bani frumoşi, dar e conştient că străinii nu vor bate la poarta lui. S-ar bucura dacă ar exista un centru de colectare care să-l ajute să-şi vândă oile.

 

Sandu Nastase, fermier: “Condiţia să fie un preţ corect pentru că şi pe noi ne costă, ca să faci un kilogram de carne de miel în viu cel puţin mă costă 7-8 lei pe kilogram.”

 

Dacă străinii vor prefera oile de la marile ferme, micii fermieri vor onora bucuroşi comenzile pe piaţa locală. În funcţie de cerere, preţul poate ajunge la 15 - 16 lei kilogramul la carcasa şi 10 - 11 lei în viu.

 

Un alt fermier, dar din Timiş, are 1.000 de oi. De câteva săptămâni mai multe persoane s-au arătat interesate să îi cumpere mieii, iar 400 sunt deja rezervaţi.

 

Dumitru Bodea, crescător de oi: “Acum câteva luni era cinci lei kilogramul la berbecuţi şi acum e zece, deci a crescut dublu de când s-a deschis exportul”

 

România este al patrulea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, dar cu toate acestea în 2017 a importat carne de 3,5 milioane de euro, potrivit INS. O explicaţie ar fi ca producătorii de mici vor carne de oaie tot anul, iar restaurantele caută carnea din specii nobile.

 

Traian Gârtan, preşedinte Asociaţia Crescătorilor: “Noi exportăm materia primă şi importam produsul finit, cred că tot animale nostre se vor întoarce în România, dar ambalate în 100 de grame sau kilogram.”

 

În plus anul acesta Pastele e la sfârşitul lunii aprilie, când mieii vor avea şi trei luni şi vor cântări mai mult.

 

 

 

 

Sursa:www.stirileprotv.ro