Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare cod galben de inundaţii pentru judeţele Botoşani şi Iaşi, valabilă de sâmbătă seară până duminică după-amiază.

Codul galben de inundaţii intră în vigoare sâmbătă la ora 18.00 şi expiră duminică, la ora 16.00.

Atenţionarea hidrologilor vizează râurile din bazinele hidrografice: Jijia - bazin superior şi mijlociu şi afluenţi bazin inferior (judeţele Botoşani şi Iaşi).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Miletin, Bahlui - bazin superior şi Sitna, precizează INHGA.

La rândul său, Administraţia Naţională  ”Apele Române” anunţă, sâmbătă, că monitorizează şi  intervine operativ pe râul Nicolina şi pe Acumularea Ciric III, având în vedere că este prima precipaţie însemnată (peste 20 de litri pe metru pătrat) după poluările accidentale înregistrate în aceste zone.

"Doar pe cursul de apă Nicolina s-au observat unele irizaţii cauzate de spălarea vegetaţiei, ca urmare a precipitaţiilor şi a fluctuaţiilor de nivel. Personalul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Iaşi  a intervenit operativ prin înlocuirea a 12 baraje, dar şi prin împrăştierea a 128 de kilograme de material absorbant, din amonte de zona Pod Piaţă CUG, şi până la confluenţa râului Nicolina cu Bahlui", precizează "Apele Române".

Reprezentanţii instituţiei mai arată că atât pe cursul de apă Nicolina, cât şi pe Acumularea Ciric III, până în prezent, nu s-a semnalat mortalitate piscicolă.

viewscnt