Guvernul a decis introducerea unei taxe pe ambalaje, argumentată prin încercarea de a creşte gradul de reciclare a acestora. Consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri, excepţie făcând ambalajele lactatelor.

 

Banii urmează să fie recuperaţi în urma reciclării deşeurilor la automate amplasate special. Banii urmează să fie recuperaţi în urma reciclării deşeurilor la automate amplasate special.

 

Garanţia plătită va fi recuperată de către clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticlă şi aluminiu în automatele speciale.

 

În afară de produsele lactate, vor putea fi recuperate prin acest sistem toate produsele care sunt îmbuteliate în ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri.

 

Anul trecut, a fost anunţat că românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare şi alcoolice cumpărate din magazine. Banii reprezintă garanţia pe care comercianţii o vor reţine de la clienţi pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal. Consumatorii îşi vor putea recupera banii de la orice magazin din ţară după returnarea ambalajului.

 

Practic, de fiecare dată când veţi cumpăra, de exemplu, o sticlă cu apă sau o doză cu bere/suc, veţi achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanţia pentru reciclare.

 

După ce aţi golit şi aţi spălat sticla, o veţi putea duce înapoi la magazin şi veţi primi înapoi cei 50 de bani achitaţi iniţial.

 

Ambalajele vor putea fi predate la orice magazin care comercializează băuturi.

 

România este codaşa Europei în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piaţă şi nu o reciclează.

 

Ministerul Mediului speră că, la 3 ani de la lansarea sistemului garanţie-returnare, România va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.

 

În vară, Ministerul Mediului anunţase că lucrează la un proiect de modificare a legislaţiei, astfel încât magazinele să perceapă o garanţie pentru ambalaje şi PET-uri, pentru a creşte cantităţile reciclate

 

Guvernul a decis deja, în vara anului 2018, prin ordonanţă de urgenţă, instituirea unei garanții bănești de 0,5 lei/ ambalaj pentru ambalajele primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populației, începând cu 31 martie 2019.

 

Acum, însă, Guvernul argumentează că prin OUG nr. 74/2018, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, a fost introdus doar cadrul general de funcţionare a sistemului de garanţie-returnare, cu aplicare din anul 2019 pentru ambalajele reutilizabile, şi că a fost instituită în sarcina autorităţilor obligaţia ca, până la data de 1 ianuarie 2021, să traseze liniile generale de funcţionare a sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje nereutilizabile, urmând ca implementarea efectivă a acestuia - avansată anterior - era cel târziu până la data de 31 martie 2022.

 

Acum, data stabilită este maximum 1 octombrie 2022.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro