În ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, pe 9 martie, femeile, după ce ies de la biserică, dau de pomană pentru sufletul morţilor mucenici, preparate specifice acestei zile. Pentru că sfinţii martirizaţi au fost mai întâi aruncaţi în lac, mucenicii din aluat se prepară, în Bărăgan, ca o fiertură. Din aluat se fac opturi mici, care se fierb ca pastele făinoase, într-un sirop.
Mucenicii, fie ei fierţi sau copţi, se dau de pomană de sufletul morţilor. În Moldova sau Banat, colacii se coc în tavă, în formă de opt sau de om, glazuraţi cu miere sau cu sirop de zahăr iar în toată zona de sud se mănâncă numai în zeamă.
În această zi, în tradiţia populară, bărbaţii beau 44 de pahare cu vin. Ritualul străvechi de primăvară este născut din credinţa că vinul băut se transformă în sânge şi dă bărbaţilor putere de muncă pentru întregul an şi să nu se lipească bolile de ei. Picăturile rămase din vinul băut de 9 martie erau risipite de oamenii de la sate peste pomi şi vii, ca să aibă recolte bogate. De unde provine însă diferenţa dintre cei 40 de Mucenici şi cele 44 de pahare cu vin? După tradiţia creştină, Sfinţii martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Acestei sărbători i se mai spune şi “Ziua celor fără nume”, a tuturor celor care nu-şi au prenumele dintre sfinţi sau Ziua bărbaţilor.
Mucenicii pe care îi gătesc gospodinele sunt o ofrandă adusă sacrificiului întru credinţă a 40 de ostaşi creştini. Se mai numesc măcinici, sfinţişori sau bradoşi în unele colţuri ale ţării. În unele zone se prepară sub forma unor colăcei copţi în cuptor, în formă de opt sau de om, glazuraţi cu miere sau cu sirop de zahăr.
Cele mai bune reţete:
Mucenici munteneşti
Pentru aluat: 1 cană faină albă, liguriţă de sare, cană lapte.
Pentru zeamă: zahăr sau miere după gust, 3-4 litri de apă pentru fiert, cană de nuci măcinate, 1 linguriţă scorţisoară şi linguriţă coajă de lămâie.
Din lapte, făină şi sare se face un aluat care trebuie să fie elastic. Se frământă zece minute. Se lasă să se odihnească o jumătate de oră la temperatura camerei. Modelaţi suluri lungi şi groase de 0,5 cm. Faceţi apoi inele mici şi răsuciţi-le în formă de opt. Puneţi-le pe o tavă şi uscaţi-le în cuptor 10 minute la foc potrivit. Între timp pregătiţi zeama. Se pun la fiert 3-4 litri de apă la care adăugaţi zahăr după gust şi coajă de lămâie. Când fierbe, reduceţi focul la jumătate şi adaugaţi „8-urile“ din aluat.
Amestecaţi cu grijă să nu se lipească. Lăsaţi-le să fiarbă 10-15 minute. Daţi la o parte de pe foc şi doar apoi adaugaţi nucile şi scorţişoara. Se serveşte la temperatura camerei sau rece de la frigider.
Mucenici moldoveneşti
Pentru aluat: 1 kg faină, 20 g drojdie, litru de apă (puteţi amesteca apa cu lapte) şi un praf de sare.
Pentru glazură: 2 ouă, 1 cană de miere, 1 cană de apă şi 250g nuci măcinate.
Se face un aluat moale din faină, drojdie şi apă (apa/lapte). Se frământă 10 minute. Se lasă la crescut o oră. Apoi se modelează în forma de 8-uri de dimensiunea dorită (lungi de-o palmă şi groase de 2 cm). Se lasă încă o jumătate de oră la crescut în tavă. Se dau apoi cu ou şi se bagă la cuptor. Se coc la foc potrivit până se rumenesc (cca 20 minute). Când mucenicii s-au răcit, se dau miere. Se aşază pe un platou, unde se toarnă restul de sirop peste ei şi se presară cu nucă măcinată.
Superstiţii la sărbătoarea Mucenicilor, ziua în care munca este interzisă
9 martie 2025
- citeşte totul despre:
- mucenici,
- moldovenesti,
- muntenesti,
- femei,
- biserica,
- suflet,
- colacei





Din aceeaşi categorie:
La 90 de ani a spart uşa vecinei!
(8 februarie 2021)
245 vizualizări
Site-uri standardizate pentru informaţiile legate de paşapoarte, permise de conducere sau înmatriculări auto
(5 februarie 2018)
379 vizualizări
Toate locurile de joacă din Constanţa vor fi demolate
(26 septembrie 2017)
554 vizualizări
Se răceşte vremea: plouă în ţară, ninge la munte
(4 octombrie 2016)
46 vizualizări
Medici de familie spun că modificările propuse pentru înscrierea în noul an şcolar nu sunt fezabile
(31 august 2015)
255 vizualizări
Răniţii din Colectiv pot primi concediu medical doar trei luni de la incident
(25 ianuarie 2016)
276 vizualizări
Adevărata măsură a nivelului de trai: 90 la sută din veniturile unei familii se duc pe mancare, taxe şi utilităţi
(11 iulie 2015)
69 vizualizări
Salariaţii pot lucra la mai mulţi angajatori deodată, însă ce limitări există?
(29 ianuarie 2017)
504 vizualizări
Salariile bugetarilor se vor majora, dar cum?
(30 octombrie 2013)
185 vizualizări
Cod portocaliu de inundaţii in Prahova
(4 iunie 2019)
58 vizualizări
Afacerea Simona Halep
(28 octombrie 2014)
68 vizualizări
777 noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, in Romania!
(16 iulie 2020)
275 vizualizări
CNAIR avertizează şoferii: Atenţie! Există un site fals care vinde roviniete
(10 decembrie 2019)
36 vizualizări
Proiect pentru îmbunătăţirea programului de protecţia martorilor
(6 iulie 2013)
90 vizualizări
Schimb de steaguri româneşti la Chişinău VIDEO şi FOTO
(27 august 2013 - Cristina IANCU)
205 vizualizări
Copiii sub 3 ani, din nou scutiti de la plata intretinerii
(2 aprilie 2021)
79 vizualizări
152 noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, in Romania
(3 iunie 2020)
103 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
Publicat la data de 17 iunie 2025
-
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an!
Publicat la data de 20 iunie 2025
-
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Strategii de pariuri pe goluri – ce trebuie să ştii?
Publicat la data de 19 iunie 2025