Masca de protecţie devine obligatorie pe stradă în localităţile unde rata de infectare este mai mare de 6 la mie. Măsura se aplică de astăzi, după ce ordinul comun al ministerului Sănătăţii şi ministerului Afacerilor Interne va fi publicat în Monitorul Oficial.

 

Ministrul Sănătăţii şi ministrul Afacerilor Interne au emis ordinul comun privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise, în localităţile în care rata de infectare este mai mare de 6 la mie. Persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc sunt exceptate.

 

„Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii şi Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

 

Conform documentului, în localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în toate spaţiile publice deschise.

 

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise, persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

 

Alte excepţii se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

 

Cine nu trebuie să poarte mască

Autorităţile au dat şi câteva exemple despre situaţiile în care masca nu este obligatorie:

 

„Într-o localitate unde rata incidenţei este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuieşte împreună, într-un spaţiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.

 

Atunci când interacţionează cu altcineva decât cu persoane cu care locuieşte împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual şi trebuie să poarte mască.

 

Menţionăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măştii de protecţie în locurile aglomerate indiferent de rata incidenţei în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, pieţe, staţii pentru transport în comun etc.”

 

Documentul se va publica astăzi în Monitorul Oficial al României.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro