Şase persoane, între care directorul Administraţiei Bazinale de Apă „Prut-Bârlad” Petru Avram şi primarul şi viceprimarul localităţii sucevane Vatra Moldoviţei, au fost puse sub urmărire penală de DNA într-un dosar privind angajările de la Apele Române. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu, obţinere de foloase necuvenite şi complicitate la abuz în serviciu. Fosta chelneriţă, angajată pe un post de inginer la Apele Române, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu.

 

Concret, procurorii au dispus începerea urmării penale a primarului comunei Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin, a viceprimarului Gabriel Niga, cu atribuţii de primar la data faptei, a secretarului general al primăriei comunei, Ana Boca pe care îi acuză de abuz în serviciu. Totodată, a fost demarată urmărirea penală pentru abuz în serviciu a directorului Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, Petru Avram.

 

O tânără care a lucrat ca ospătăriţă, apoi a fost, pe rând, manager de cafenea, manichiuristă şi, vreme de trei zile, angajată la Primăria Vatra Moldoviţei şi care spune că a terminat Facultatea de Chimie a fost angajată pe post de inginer la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Recorder a dezvăluit cazul, după ce un inginer cu vechime, Gabriel Mustăţea, a reclamat că tânăra a fost angajată fără concurs şi că nu avea niciun fel de experienţă în gestionarea inundaţiilor.

 

Comunicatul DNA:

 

„La data de 16 decembrie 2020, Iancu Simona-Elena a fost numită în funcţia de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviţei (jud. Suceava), iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcţie, a fost detaşată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi .

 

Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviţei ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecţi, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana şi directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar şi beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviţei, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri şi că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detaşare, în funcţia urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi.

 

A reieşit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfăşurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv şi fără respectarea normelor legale, şi că nu i s-ar fi întocmit nici fişa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detaşare, în condiţiile în care experienţa ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie şi nici cu cel pentru care a solicitat detaşarea la ABA „Prut-Bârlad”.

 

În legătură cu cele descrise mai sus, suspecţii Avram Petru, Saghin Virgil, Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenţie, mai multe dispoziţii legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniţi de suspecta Iancu Simona-Elena.

 

Printr-o schemă similară, Meţler Stelian a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcţie de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcţie, a fost detaşat pentru şase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi.

 

Mai mult, după detaşare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Meţler Stelian la un alt compartiment faţă de cel pentru care se aprobase detaşarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele şase luni prevăzute în contract, detaşarea avea să fie prelungită.

 

În legătură cu cele descrise mai sus, suspecţii Avram Petru, Niga Gabriel, Saghin Virgil şi Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenţie, mai multe dispoziţii legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniţi de suspectul Meţler Stelian.

 

Faptele descrise ar fi determinat obţinerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena şi Meţler Stelian, constând în remuneraţiile şi alte drepturi salariale încasate de aceştia în cadrul ABA „Prut-Bârlad”, pe perioada detaşării şi, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA „Prut-Bârlad” Iaşi. De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviţei constând în faptul că scopul funcţiilor pentru care cei doi au fost angajaţi nu a fost îndeplinit şi, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată.

 

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro