Miercuri, triplă sărbătoare: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele şi Ziua Iei.

 

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc miercuri Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor şi sub denumirea Drăgaica sau Sânzienele. Şi tot pe 24 se sărbătoreşte Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea.

 

Naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos, de unde şi supranumele de „Înaintemergătorul”.

 

Acestei sărbători i se suprapune, în tradiţia populară romănească, Sânzienele sau Drăgaica. Conform legendelor, Sânzienele sunt nişte femei frumoase care trăiesc în păduri întunecate sau câmpii şi, contrar ielelor, sunt zâne bune care  împart rod holdelor şi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele şi apăra culturile de grindină.

 

Legate de această zi sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei. Se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

 

Tot pe 24 iunie, din 2013 încoace,  la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din întreaga lume.