Pe site-ul Poliţiei Române 17 copii - 7 băieţi şi 10 fete - figurează ca fiind dispăruţi. Cel mai vechi caz este cel al lui băieţel care la momentul dispariţiei avea doar 2 ani, iar de atunci au trecut 15 ani.
Cel mai vechi caz este cel al lui Burcsa Csaba, care la momentul dispariţiei avea doar 2 ani, scrie Mediafax. Băieţelul a dispărut în 2004, din satul său natal Mohu, judeţul Sibiu. Semnalmentele sale la acel moment erau "înăţime 50 - 60 cm, greutate 15 kilograme, ten deschis, păr blond ondulat, tuns scurt", potrivit Poliţiei Române.
În 2019, Poliţia Română raportează în secţiunea "copii dispăruţi" doar patru cazuri şi toate vizează dispariţiile unor fete. Două dintre acestea sunt Alexandra-Mihaela Măceşeanu, în vârstă de 15 ani, dispărută şi ucisă la Caracal, şi Mihaela Luiza Melencu, fata de 18 ani moartă în aceleaşi condiţii.
O altă tânără care nu s-a mai întors acasă din 29 martie 2019 este Raluca Isleam, născută în Medgidia, judeţul Constanţa. Ea ar fi plecat de acasa către liceul teoretic Murfatlar şi nu a mai revenit. "Este posibil să fie în compania numitului Ene Alex-Geogre, în vârstă de 21 ani", se arată pe site-ul Poliţiei Române.
De asemenea, pe lista copiilor dispăruţi este şi Gabriela-Alina Varga, în vârstă de 15 ani, din Marghita, judeţul Bihor. Ea figurează pe site-ul Poliţiei Române ca fiind dispărută din 12 aprilie 2019, orele 07:00, când a plecat de acasă şi nu s-a mai întors.
Alte cazuri de copii dispăruţi fără urmă - în Bihor, două fete de 15 ani, cu acelaşi nume, sunt de negăsit
O fată din Reşiţa este de negăsit de 13 ani. Dana-Daniela Baciuna s-a născut în 18 decembrie 2000 şi a dispărut când avea şase ani. Potrivit datelor făcute publice de Poliţia Română, nu se mai ştie nimic de Dana din 14 aprilie 2006, existând date că a căzut în râul Bârzava, "care avea un debit foarte mare şi a fost luată de curenţi, până în prezent aceasta nefiind găsită".
"În momentul în care o persoană este introdusă în aplicaţia copiilor dispăruţi, nu este scoasă până în momentul în care cazul este soluţionat în vreun fel sau altul", a declarat, luni, corespondentului Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, Dinu Nicorici.
Şi în Bihor sunt două adolescente dispărute fără urmă. Două fete de 15 ani, cu acelaşi nume, sunt dispărute de acasă - una în 2017, cealaltă în 2019. Ambele au acelaşi nume de familie, Varga, dar nu sunt rude. Ele sunt născute în acelaşi an, 2004, dispariţiile fiind semnalate şi la nivel european.
"Sidonia Varga, născută în Oradea în 15 octombrie 2004 şi domiciliată în comuna Lungaşu de jos, judeţul Bihor, a plecat voluntar de la domiciliu la data de 1 decembrie 2017, orele 12, şi nu s-a mai întors. Fata are 160 cm, ochi căprui, păr şaten, lung, prins în coadă, circa 75 kg, corpolentă, faţă ovală. Are 3 - 4 aluniţe pe gât în partea dreaptă. Când a plecat de acasă, purta o geacă crem, cu mâneci din imitaţie de piele, negre, bluză vişinie, pantaloni de trening albaştri, pantofi sport crem cu buline negre", spun reprezentanţii IPJ Bihor.
"Cealaltă fată se numeşte Gabriela Alina Varga şi s-a născut în 28 februarie 2004 în municipiul Marghita, dar domicilia în comuna bihoreană Şimian. La data de 12 aprilie 2019, orele 7, a plecat voluntar de la domiciliu şi nu s-a mai întors. Ca semnalmente, fata are 160 cm, înălţime, ochi căprui, păr şaten, lung, circa 60 kg, faţa ovală şi purta la data dispariţiei o geacă maro, blugi culoare albastră, tenişi culoare alba cu dungi roşii. Fata a mai fost plecată voluntar de la domiciliu, revenindde bunăvoie", au spus sursele citate.
Coordonatorul programului anti-violenţă din cadrul organizaţiei Salvaţi Copiii, psihologul Mihaela Dinu a precizat că sunt cazuri de tineri care pleacă, însă se întorc după un anumit interval de timp.
"Sunt copii din centrele de plasament care fug în mod repetat din centre, dar se întorc, însă plecările lor sunt înregistrate că fiind dispariţii. Apoi avem cazuri de adolescenţi care pleacă de acasă, de la părinţi, unii se întorc după câteva zile pentru că sunt plecaţi la prieteni, cunoştinţe şi continuăm să lucrăm cu ei oferindu-le sprijin emoţional să depăşească astfel de situaţii. Alţii nu se întorc, deşi părinţii ştiu unde sunt. Lucrăm cu părinţii lor oferindu-le sprijin în a putea gestiona cât mai adecvat asemenea situaţii", a spus psihologul.
Sursa: www.m.hotnews.ro