Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Vasile Iliuţă, la data faptelor şi în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată şi şantaj.

 

Procurorii susţin că în perioada martie – iulie 2019, Vasile Iliuţă  în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean,  nu a aprobat plata drepturilor salariale cuvenite pentru zece angajaţi ai instituţiei respective în condiţiile în care magistraţii Tribunalului Călăraşi au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Judeţean Călăraşi în urma cărora persoane fuseseră eliberate din funcţia publică pe care o deţineau.

 

În aceeaşi perioadă şi în acelaşi context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care ştia că sunt falsificate şi în care, cu ştiinţă, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus.

 

DNA precizează că prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaţilor respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale.

 

Pe de altă parte la data de 20 decembrie 2019, Vasile Iliuţă ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

 

Iliuţă a fost membru PNL până în mai anul trecut, când a trecut la PSD, partid din partea căruia a câştigat un nou mandat de preşedinte al CJ Călăraşi la alegerile locale din septembrie 2020.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro