Explicaţii şocante ale unei candidate la Consiliul Superior al Magistraturii. E cazul magistratului Lavinia Nicoleta Coţofană de la Judecătoria Arad. Judecătoarea a trecut în declaraţia de avere o adevărată colecţie de bijuterii cu platină, diamante şi pietre preţioase, dar şi ceasuri scumpe, în valoare de 248.000 de euro.

Luată la întrebări de jurnalişti, a oferit un răspuns halucinant: Averea este dobândită legal. Femeile frumoase şi inteligente primesc cadouri!

Dintre toate declaraţiile de avere ale candidaţilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii, sare în ochi aceea a magistratului Lavi­nia Coţofană de la Judecătoria Arad. Judecătoarea a trecut în declaraţia de avere o adevărată colecţie de bijuterii cu platină, diamante şi pietre preţioase sau ceasuri scumpe, în valoare de 248.000 de euro.

Cea mai scumpă bijuterie este un inel de platină cu diamant, care are valoarea de 70.000 de euro. Aproape toate bijuteriile au fost achiziţionate în perioada 2002-2014, în perioada în care a fost ofiţer SRI.

Magistratul Lavinia Nicoleta Coţofană a precizat într-o intervenţie telefonică pentru B1 TV că răspunsul său a apărut în presă într-o variantă incompletă şi că ea niciodată nu a declarat că a primit bijuterii de la bărbaţi străini. Aceasta a mai precizat că bunurile imobile sunt dobândite prin succesiune, iar diversele bijuterii sunt cadouri de la soţ şi de la alţi membri ai familiei.

”Atrag atenţia de la început că nu am exerciţiul comunicării cu presa. Eu am avut o discuţie cu un jurnalist şi am avut percepţia unei abordări subiective din partea doamnei jurnalist, care a dus, probabil, la un răspuns incomplet al meu şi din cauza aceasta a ieşit ce a ieşit. Dacă cumva am jignit saa am ironizat pe cineva, eu îmi cer scuze.

Cu referire la bunurile imobile o să vă rog să observaţi că sunt dobândite prin succesiune. Din nefericire pentru mine, mi-a murit tatăl la 53 de ani de cancer. Sunt dobândite prin succesiune prin moartea bunicii, mama tatălui, iar ultimul imobil dobândit e o donaţie de la mama mea, în urma diagnosticării ei cu cancer în ianuarie anul trecut. Aproape toate imobilele sunt dobândite prin donaţie sau succesiune de la familia mea, pe care le are în posesie din anii 75-80 unele dintre ele. Nu sunt achiziţionate acum.

Niciodată nu am spus că mi-am dobândit averea cât timp eram ofiţer de informaţii. Dimpotrivă, i-am atras atenţia doamnei Ondin că eu sunt magistrat abia din 2012 şi că bunurile mele sunt dobândite anterior dobândirii calităţii de magistrat. Din cauza aceasta nu vedeam relevanţa, iar eu credeam că dumneaei m-a sunat să discutăm despre proiectul meu de candidat.

Am văzut că a stârnit o adevărată controversă inelul meu. Inelul meu este cadoul la doi ani de la căsătorie făcut de soţul meu. El a activat doar în domeniul privat. Cu privire la ceasul meu Rolex, este cadou de la tatăl meu.

Cu privire la alte ineluţe, niciodată nu am spus că le-am dobândit de la alţi bărbaţi. Dimpotrivă, sunt dobândite de la soţ, familie, tată şi unele sunt cadou de la iubitul cu care am avut o relaţie timp de zece ani înainte să mă căsătoresc.

Dacă aveam ceva de ascuns, nu le declaram. Ele sunt declarate din 2012 şi sunt la a treia declaraţie de avere. Familia mea s-a ocupat cu agricultura şi este averea dobândită de generaţii. Sunt un om simplu”, a explicat magistratul Lavinia Nicoleta Coţofană.

Aceasta a mai precizat că i-ar fi plăcut să discute despre proiectul său de candidat CSM, pentru că este un magistrat care are ce spune.