Un număr de 5.167 din cele 20.070 de şcoli, licee, colegii şi grădiniţe din ţară au paznici, iar 7.812 sunt dotate cu supraveghere video, relevă o evaluare făcută de Poliţia Română la început de an şcolar.

La început de an şcolar, Direcţia de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a realizat o evaluare referitoare la reţeaua unităţilor de învăţământ preuniversitar şi stadiul asigurării cu mijloace de protecţie şi pază a acestor obiective.

Astfel, au fost identificate, în toată ţara, 20.070 de unităţi şcolare - grădiniţe, şcoli gimnaziale, licee şi colegii (6.067 în mediul urban şi 14.003 în mediul rural), în cadrul cărora au fost înscrişi aproximativ 3.000.000 elevi.

Verificările poliţiştilor au relevat că, din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar, 5.167 sunt asigurate cu pază umană (cu pază proprie, prin societăţi specializate sau cu pază mixtă). Din acestea, 3.606 sunt în mediul urban şi 1.561 în mediul rural. Comparativ cu sfârşitul anului şcolar anterior, numărul unităţilor de învăţământ asigurate cu pază umană au crescut cu 7%. De asemenea, o creştere semnificativă au înregistrat şi şcolile asigurate cu pază prin societăţi specializate de pază (21,1%).

Totodată, 7.812 (39%) de unităţi de învăţământ preuniversitar sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (4.005 în mediul urban şi 3.807 în mediul rural). Faţă de sfârşitul anului şcolar precedent, numărul unităţilor de învăţământ preuniversitar dotate cu sisteme video a crescut cu 9%.

La început de an şcolar, Poliţia Română a reluat activităţile în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar. Măsurile pe care le vor lua poliţiştii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin acţiuni educative, verificarea modului de supraveghere, pază şi acces în unităţile şcolare în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 şi acordarea sprijinului de specialitatate (activităţi pentru menţinerea ordinii publice, intervenţia în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin 112 şi combaterea absenteismului şcolar).

De asemenea, echipajele de poliţie rutieră vor acţiona, zilnic, pentru dirijarea/fluidizarea traficului pe principalele drumuri care converg către unităţile de învăţământ şi prevenirea accidentelor de circulaţie.