România are cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE şi mulţi au redus consumul cât au putut de mult, în satele româneşti unde încălzirea se face cu lemne, mulţi îşi fac griji pentru facturile la energie din această iarnă. 

 

Pe măsură ce Europa încearcă să economisească energie, unii români mai au puţine aparate pe care să le poată scoate din priză, încât să reducă consumul, scrie Reuters.

 

Georgeta Ichim, o pensionară văduvă în vârstă de 67 de ani, locuieşte singură într-o casă veche şi slab iluminată din satul Vasilaţi. Ea foloseşte o singură cameră, încălzită cu lemne, ca să facă economie.

 

„Am doar televizorul, frigiderul şi o lampă. Am grijă”, a spus ea.

 

Uniunea Europeană le cere statelor să economisească energie, să reducă costurile şi să evite penuria în perioada iernii, în contextul reducerii livrărilor de gaz rusesc, potrivit Reuters.

 

Instituţiile statului român reduc consumul. În unele judeţe şcolile reduc numărul de ore, iar Parlamentul României, a doua clădire ca mărime din lume după Pentagonul SUA, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte.

 

Însă mulţi oameni din sate precum Vasilaţi şi cartierele mai sărace ale oraşelor nu au de unde să reducă consumul de energie. Peste 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, mulţi bazându-se pe agricultura de subzistenţă, pe loturi mici de pământ, locuri de muncă sezoniere în străinătate sau naveta în oraşe.

 

Datele Eurostat arată că România a avut cel mai scăzut consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE, mai puţin de jumătate din consumul mediu la nivel comunitar în 2020. Cu toate acestea, consumul general de energie electrică al gospodăriilor din România a scăzut cu 7,7% în primele opt luni ale acestui an, pe măsură ce oamenii au făcut faţă tot mai greu facturilor mari la energie electrică, inflaţiei de două cifre şi creşterii preţurilor produselor alimentare.

 

Georgeta Ichim nu a dezvăluit cât i-a venit factura la energie, dar o femeie care locuieşte în apropiere, într-o casă similară, a spus că a plătit aproximativ 150 de lei pe două luni. Alţi săteni al căror consum de energie a crescut din cauza utilizării pompelor şi a boilerelor au spus că factura lor s-a dublat, la aproximativ 3.000 de lei.

 

Consumul de energie al Georgetei Ichim este suficient de mic pentru a se încadra în schema guvernamentală care plafonează facturile la energie şi gaze pentru gospodării şi alţi utilizatori, până la anumite niveluri de consum lunar.

Peste drum de Georgeta Ichim locuieşte Tudorel Dedu, în vârstă de 57 de ani, care strânge fier vechi cu un cal şi o trăsură şi munceşte ca zilier. Casa lui are puţine electrocasnice - un televizor, frigider, congelator şi cateva becuri. Hrănirea calului, a vacii, a porcilor, a găinilor şi a raţelor a devenit mai scumpă, a spus el.

 

„Nu am teren pe care să cresc (hrană pentru animale), trebuie să cumpăr şi îmi iau locuri de muncă de o zi. Ce putem face, mergem mai departe, cum se spune”, a spus Dedu.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro