Comisia Europeană a decis astăzi, 28 septembrie, aprobarea plăţii către România a 40,7 milioane de euro, reprezentând finanţarea din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune a proiectului de reabilitare a DN 14 – parte din Programului Operaţional de Transport.

Conform proiectului, au fost reabilitaţi aproximativ 80 de kilometri din drumul naţional ce leagă oraşele Sibiu şi Sighişoara. Tronsonul Sibiu-Mediaş al DN 14 este parte a reţelei de transport trans-europene extinse (TEN-T Comprehensive). Valoarea totală a proiectului este de 47,9 milioane de euro, din care 85% reprezintă cofinanţarea din FEDR.

Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, a declarat:

”Mă bucur să anunţ decizia privind plata contribuţiei financiare din FEDR pentru acest proiect important de infrastructură. În urma reabilitării DN 14 Sibiu-Sighişoara, se estimează că rata de producere a accidentelor se va reduce cu 10% pe cei 79,36 kilometri de drum naţional. De asemenea, cei aproape 1 milion de locuitori ai judeţelor Sibiu şi Mureş, precum şi utilizatorii naţionali şi internaţionali ai reţelei de transport vor putea să parcurgă distanţa dintre cele două oraşe în condiţii sporite de siguranţă şi într-un timp mai scurt."

Lucrările de reabilitare a DN14 au fost incluse iniţial, în 2006, pe lista drumurilor naţionale din România ce urma să fie reabilitate în cadrul unui program cu finanţare din partea BEI şi cofinanţare de la bugetul de stat. Autorităţile române au decis ulterior ca, în locul împrumutului de la BEI, să solicite pentru aceste proiecte bani din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cererea pentru finanţare FEDR a DN 14 a fost făcută în decembrie 2014, iar ultimele documente au fost depuse la CE în a doua jumătate a lunii iulie 2015. La momentul în care România a depus solicitarea pentru finanţarea cu fonduri europene, lucrările de reabilitare a DN 14 erau aproape finalizate.

Astăzi, această cerere de finanţare a primit ultimele avize din partea Comisiei Europene şi a Comisarului European pentru Politica Regională, Corina Creţu.