În perioada 1-9 martie 2021, românii sărbătoresc legenda babelor din luna martie. Mulţi se întreabă cum se alege baba, dar şi semnificaţie au cele nouă zile, de fapt. Numeroase legende, tradiţii şi superstiţii româneşti sunt legate de acest interval.
Începutul primăverii este un moment magic, iar tradiţiile poporului român asociază intervalul 1-9 martie cu babele. Acestea reprezintă un simbol al valorilor familiale tradiţionale, dar şi o garanţie a vieţii eterne. Conform credinţelor bătrâneşti, ele sunt nişte fiinţe care au puteri magice şi pot influenţa starea vremii.
Legenda Babelor din luna martie
Se spune că în aceste zile, odată cu venirea primei zile de primăvară, Baba Dochia s-a decis să îşi dea jos cele 9 cojoace. Astfel, în fiecare zi se face tot mai cald, iar iarna rămâne în urmă, doar o amintire. Tradiţia babelor este una pur românescă. Trebuie să îţi alegi una dintre cele nouă babe sau nouă zile.
Se spune că vei avea parte de un an la fel cum este vremea în acea zi. Dacă ai noroc de vreme plăcută şi soare strălucitor, norocul şi sănătatea vor fi de partea ta. Însă, în cazul în care nimereşti o zi întunecată, se spune că nu eşti un om bun la suflet şi te superi prea repede, din orice.
Cum se alege baba de primăvară
Se spune că atunci când ai ales o zi în care ninge sau plouă, nu ai motive de întristare. Asta este un semn de bogăţie. Unii aleg la întâmplare sau folosesc numărul care le poartă noroc. O altă metodă este să alegi în funcţie de ziua de naştere, dacă ai venit pe lume între 1 şi 9 ale lunii. Dacă eşti născut într-o dată formată din două cifre atunci le aduni şi vezi rezultatul. De exemplu, dacă eşti născut în data de 22 ianuarie, atunci aduni 2+2=4.
Conform etnografilor, se pare că mitul Babei Dochia este unul dintre cele mai importante pentru poporul nostru. De altfel, în data de 1 martie, Biserica Ortodoxă Română o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Evdochia. Moartea acesteia era ca un hotar între două anotimpuri. Chiar şi în calendarul roman străvechi, anul nou începea chiar pe 1 martie.
Cum arăta Baba Dochia
Într-una dintre legendele populare, se spune că era o babă care îşi chinuia nora de câte ori avea ocazia. Într-o zi, de 1 martie, a trimis-o să spele lâna neagră până când devine albă ca spuma laptelui. Un înger sare în ajutorul fetei şi îi dă o floare albă, cu care să spele lâna. Atunci când a văzut floarea, Baba Dochia a plecat cu oile la munte, crezând că a venit primăvara.
Şi-a pus nouă cojoace, dar îi era ba prea cald, ba prea frig. După ce le-a dat rând pe rând, a rămas doar în cămaşă. Fix în acel moment, Dumnezeu a trimis asupra ei un ger năpraznic. Şi Baba Dochia, şi oile ei, s-au transformat în stâncă.
Sursa: www.viva.ro