Românii care se pregătesc să iasă la pensie întâmpină din ce în ce mai multe probleme, mai ales de când s-au desfiinţat cărţile de muncă, din ianuarie 2011. Oamenii întâmpină probleme serioase atunci când vor să strângă dovezile vechimii lor în muncă, mulţi dintre angajatori dispărând de pe piaţa de muncă. Iată ce trebuie să faci, exact, dacă te afli în această situaţie şi nu şti încotro trebuie să te îndrepţi pentru a afla vechimea în muncă.

 

Cum poţi dovedi vechimea dacă ai pierdut carnetul de muncă

Potrivit legislaţiei în vigoare, adeverinţa de vechime în muncă este noul instrument de atestare a vechimii, după desfiinţarea cărţilor de muncă, documente care au fost scoase din circulaţie din ianuarie 2011. De asemenea, din 28 noiembrie 2016, atât angajatorii, cât li instituţiile şi autorităţile publice sunt obligate să elibereze, la încetarea activităţii persoanelor pe care le-au remunerat, o adeverinţă de vechime. Dacă refuz, pot primi o amendă usturătoare, fiind cuprinsă între 300 şi 1000 de lei.

 

Angajaţii au dreptul să solicite acest document angajatorului, care trebuie să aibă aceste date pe calculator, prin ReviSal. Trebuie specificat faptul că adeverinţa de vechime este eliberată doar la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, conform paragrafului 5 al articolului mai sus menţionat:

Pe cine trebuie să dai în judecată

„(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.”

 

Ce se întâmplă dacă angajatorul nu poate elibera adeverinţa de vechime, din motive obiective? Ei bine, salariatul poate solicita această adeverinţă de la inspectoratul teritorial de muncă, pentru care va plăti 20 de lei. Vechimea în muncă, stabilită până la data de 31 decembrie 2010, se probează în continuare cu ajutorul carnetului de muncă. Dar ce întâmplă dacă angajatorul nu mai există? Ei bine, în acest caz viitorul pensionar va fi nevoit să dea în judecată Casa de Pensii, pentru ca aceasta este cea care poate emite deciziile de pensie în baza datelor care certifică stagiile de cotizare, iar hotărârea judecătorească prin care se recunoaşte vechimea este un astfel de document.

 

 

 

Sursa: www.impact.ro