Românii care constată depozitarea de deşuri în natură sau în locuri publice din oraşe, oriunde în ţară, pot sesiza acest lucru cu ajutorul unei aplicaţii descărcate pe mobil, lansată miercuri de organizaţia "Let's Do It, Romania".

Organizaţia "Let's Do It, Romania" a lansat o aplicaţie pentru smartphone prin care oricine va putea semnala oricând orice deşeu întâlnit în oraş sau în natură pentru ca apoi să se facă o sesizare către autorităţile în măsură să intervină.

Aplicaţia "Let's Do It, Romania" poate fi descărcată de pe platforma Google Play, iar persoana care constată prezenţa deşeurilor anunţă locul în care se află gunoaiele, natura acestora estimează cantitatea şi trimite o fotografie.

Datele sunt verificate de "Let's Do It, Romania!", care sesizează la rândul său autorităţilor competente să salubrizeze zona prezenţa deşeurilor în locul respectiv.

În acelaşi timp, reprezentanţii "Let's Do It, Romania!" spun că este foarte important ca cei care folosesc aplicaţia să ofere şi date legate de identitatea celor care au depozitat deşeurile în locul respectiv, pentru ca aceştia să fie sancţionaţi de autorităţi.

Echipa "Let's Do It, Romania!" va monitoriza fiecare sesizare pentru a primi un răspuns în maximum 30 de zile, durata prevazută de lege, iar voluntarul va primi constant mesaje cu statusul sesizării, până când zona este curăţată.

Prezentă la lansarea aplicaţiei, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a apreciat că aceastaeste "extrem de binevenită" şi că "pentru cetăţeni va fi mai uşor să intre în aplicaţie pentru a sesiza existenţa deşeurilor, decât să depună o petiţie scrisă la primărie pe marginea acestei probleme".

"Let's Do It, Romania!" a lansat, în luna mai, o campanie de strângere de fonduri pentru dezvoltarea aplicaţiei. La finalul lunii iunie, ONG-ul anunţa că s-a încheiat campania şi că a strâns 20 000 de dolari din donaţii individuale, dar şi din sponsorizări din partea unor companii private.

"Let's Do It, Romania!" s-a lansat în 2010, când a organizat prima Zi de Curăţenie Naţională. Evenimentul, în cadrul căruia voluntarii strângeau deşeurile din toată ţara, a fost organizat până în 2013 inclusiv. "Let's Do It, Romania!" a implicat peste 1 000.000 de voluntari care au reuşit să adune peste 2.000.000 de saci (peste 22.500 de tone de deşeuri), iar media de deşeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31 la sută. În 2014, organizaţia a decis să se concentreze pe alte proiecte, cu impact pe termen lung.