La ceva mai mult de o săptămână de la prăbuşirea cascadei Bigăr, un al „obiectiv turistic” natural este în atenţia publicului. Unul dintre turnurile Ocolaşului Mare din masivului Ceahlău a căzut, din cauze naturale. Stânca uriaşă cântărind câteva sute de tone a traversat poteca turistică ce leagă Ocolaşul Mic de Cabana Dochia.

 

Potrivit Salvamont Neamţ, din fericire, pe traseu nu erau grupuri de turişti.  De altfel, o echipă din „cadrul compartimentului prevenire împreună cu specialistul nostru în geologie s-au deplasat în zonă pentru a efectua o evaluare a factorului de risc având în vedere că zona este traversata de o potecă turistică deosebit de frecventata în sezonul de vară”, au transmis salvamontiştii.

 

Concluzia acestora este că „prăbuşirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheţ/dezgheţ acesta erodând liantul care susţinea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat şi o urmă a unei descărcări electrice de proporţie mare care este posibil să fi cret vibraţiile care a declanşat dizlocarea”, a mai precizat Salvamont Neamţ.

 

Bucăţile de stâncă au traversat poteca turistică, nu au blocat-o, însă există un potenţial risc ca resturile de dimensiuni destul de mari şi care au rămas într-un echilibru precar, să recidiveze.

 

Salvamont avertizează, turiştii ar trebui să fie cei responsabili

Întrebat la Digi 24 dacă se poate remedia cumva situaţia, şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef a precizat că în acest moment România nu dispune de tehnologia necesară pentru îndepătarea pericolului, în totalitate, fără distrugerea mediului ambient. „Singura posibilitate la ora actuală este să instalezi plăcuţe avertizoare, să delimitezi foarte bine zona, să închizi traseul turistic. Nu-mi permit să spun că zona la ora actuală este sigură sau că va fi. Cert este că pe perioada iernii, când aceste prăbuşiri din cauza fenomenului de îngheţ-dezgheţ se intensifică traseul va fi 100% închis”, a spus Papalicef.

 

Acest a precizat că a fost făcută deja o informare către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, urmând ca în cel mai sscurt timp să fie luată „o decizie unanimă vizavi de situaţia din această zonă.”

 

 

 

Sursa: www.zin.ro