O vestă antiglonţ l-a salvat de la moarte sigură pe consulul român din Afganistan. Demnitarul a fost împuşcat de un taliban.

 

S-a întâmplat acum două săptămâni, la intrarea pe aeroportul din Kabul, în timpul încercării de evacuare a unor cetăţeni afgani. Din cauza ploii de gloanţe, grupul însoţit de consulul nostru nu a reuşit să intre în aeroport, însă a părăsit ţara mai tărziu, trecând o graniţă terestră. Consulul este acum în afara oricărui pericol.

 

Pe 20 august situaţia era deja gravă în preajma aeroportului din Kabul. Acolo ajunsese un grup de afgani după un drum de câţiva kilometri. Consulul român îi aşteptă la poarta aeroportului. A avut loc o ambuscadă, iar diplomatul nostru a fost împuscat. Cetăţenii afgani au scapăt cu fuga.

 

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: ″Întunericul se lăsase şi trebuia să folosească o lanternă colorată. La momentul respectiv a început să se tragă foarte puternic, auzeam prin telefon împuşcăturile care erau din ce în ce mai dese. Se încerca contactarea acestui grup inclusiv prin apeluri verbale pentru liderul acestui grup. S-a decis din nou să fie blocate toate intrările. În seara respectivă, grupul nu a mai putut să intre în aeroport, deşi se afla la o distanţă destul de mică. În acel context, un glonţ rătăcit l-a atins şi pe consulul nostru, dar, din fericire, nu a avut niciun fel de repercusiuni pentru că purta echipament de protecţie”.

 

Pe 26 august un alt grup de afgani a fost împiedicat să intre în aeroport printr-un atentat care a produs mai multe victime.

 

Reporter: “Cum au decurs operaţiunile de extragere după retragerea armatei americane şi după ce talibanii au ocupat aeroportul din Kabul?”.

 

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: “Din acel moment a fost clar că această cale de evacuare pe calea aerului prin intermediul aeroportului din Kabul nu mai putea să fie folosită şi atunci celula de criză interinstitutională a examinat alte variante, dintre care cea mai fezabilă s-a conturat a fi cea pe cale terestră. O operaţiune complexă, care a presupus un contact permanent cu mai multe grupuri de cetăţeni afgani, pe tot drumul de la Kabul la acest punct de trecere a frontierei cu Pakistanul cu mai multe puncte de control taliban, aproximativ 7 sau 8”.

 

Astfel, 156 de jurnalişti, magistraţi şi studenţi afgani cu burse de învăţământ în România au fost evacuaţi în Pakistan pe cale terestră. Printre ei sunt şi 53 de copii mici şi adolescenţi. Cu toţii vor ajunge în România, unde vor putea solicita azil.

 

Alţi, 49 de cetăţeni români, care îşi doreau să plece din Afghanistan, au fost repatrati în siguranţă de Ministerul de Externe, alături de şapte cetăţeni străini. Opt români au rămas în momentul de faţă voluntar în Afghanistan. Şapte dintre ei lucrează pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, iar unul lucrează pentru un ONG international şi nu doresc să se întoarcă momentan în ţară.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro