Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat, joi seară, că vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva tulpinii Omicron, dar cu o condiţie. Acesta a dat asigurări cu privire la răspândirea rapidă a acestei variante, astfel că, nicio altă tulpină nu înregistrat o rată de transmitere aşa de mare. Medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat, de asemenea, că în viitorul apropiat, noua schemă de vaccinare a avea o altă formă şi va conţine trei doze de vaccin.

 

Valeriu Gheorghiţă, despre cum ar putea arăta schema de vaccinare redefinită

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă a abordat, joi seară, trei subiecte extrem de importante în contextul epidemiologic actual: transmiterea rapidă a tulpinii Omicron, ocolirea răspunsului imun după două doze de vaccin şi noua formă a schemei de vaccinare completă.

 

Potrivit mai multor reprezentanţi din domeniul medical, două doze ale vaccinurilor actuale au un rezultat slab împotriva acestei tulpini, în timp ce doza suplimentară ”booster” asigură un nivel optim de protecţie împotriva variantei Omicron.

 

Astfel, în viitorul apropiat, doza a treia va deveni obligatorie pentru obţinerea certificatului Covid şi pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă.

 

„Varianta Omicron ocoleşte răspunsul imun obţinut după vaccinarea cu primele două doze sau după trecerea prin boală. Însă vestea cea mai bună este că administrarea dozei de booster restabileşte eficienţa la valorile comparative cu eficienţa pe care aceste vaccinuri o au faţă de variantele anterioare.

 

Din punctul nostru de vedere, foarte probabil că în perioada următoare vom vorbi de redefinirea unei scheme complete de vaccinare împotriva COVID-19, două doze la interval de 21 de zile sau 28 de zile, şi o doză de booster după minim şase luni.

 

Aceasta foarte probabil că va fi o schemă de vaccinare considerată completă care va asigura o protecţie superioară, optimă, pentru toate potenţialele variante circulante şi cele care deja circulă, dar şi pentru eventualele variante virale care vor circula de aici înainte.

 

E aproape clar că aici se va ajunge, la redefinirea schemei complete de vaccinare”, a transmis medicul Valeriu Gheorghiţă, la Antena3.

 

Tulpina Omicron devine de neoprit

În cursul zilei de ieri, Valeriu Gheorghiţă a tras un semnal de alarmă privind transmisibilitatea ridicată a tulpinii Omicron şi răspândirea ei în toată lumea. Uitându-se la exemplul altor ţări, medicul consideră că este aproape imposibil ca această tulpină să nu se răspândească în toate zonele cu populaţie mare.

 

„Uitându-mă la situaţia epidemiologică din ţările vest-europene, în mod desosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, Norvegia, Marea Britanie şi în celelalte ţări limitofe, există o creştere exponenţială a numărului de cazuri.

 

Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mai mare, explicată probabil de cel puţin doi factori: o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar şi o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută.

 

Mai mult, sunt deja date care sugerează şi transmiterea aerogenă, pin aerosoli, nu doar prin picături de secreţii respiratorii, ceea ce o face mult mai contagioasă mai ales în spaţii închise, slab ventilate. Mesajul nostru este să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o să scăpăm şi de data aceasta şi n-o să ne infectăm.

 

La cât de contagioasă este această variantă din punctul nostru de vedere este puţin probabil ca, cel puţin în zonele cu densitate populaţională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a declarat doctorul Valeriu Gheorghiţă.

 

Având informaţii despre acest fenomen care ar putea lovi inclusiv România, medicii trag semnale de alarmă privind vaccinarea anti-Covid-19, cât şi respectarea tuturpr măsurilor de protecţie împotriva transmiterii virusului.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro