Întrebată de ce nu s-au alocat bani pentru măşti, ministrul Educaţiei Monica Anisie a declarat într-un interviu la B1TV că “nu Ministerul Educaţiei are în administare şcoala”, ci autoritatea locală. Pentru profesori, însă, Ministerul Educaţiei este angajatorul, iar potrivit Codului Muncii în vigoare “angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă”. În plus, ministrul îl contrazice şi pe Preşedintele Klaus Iohannis care a anunţat tot miercuri că „profesorii vor merge cu masca pe care şi-o vor procura ei şi elevii la fel”.

 

Ministrul Educaţiei a pasat responsabilitatea asigurării măştilor pentru elevi şi profesori, a căror purtare este obligatorie în şcoală, de la clasa pregătitoare până la liceu, primăriilor.

 

Monica Anisie: “Autoritatea publică locală e cea care administrează unitatea de învăţământ, asta ştie toată lumea. Nu Ministerul Educaţiei are în administare şcoala. Deci autoritatea publică locală poate să vină şi să sprijine cu dezinfectant şi cu măşti. Deja am văzut în foarte multe judeţe primari implicaţi, dar şi primari care nu s-au implicat în această perioadă în a ajuta şcoala. Dar Guvernul, tot prin OUG, a alocat o sumă importantă pentru achiziţie de echipamente medicale. Deci şcolile trebuie să aplice, să cumpre aceste materiale şi astfel să deconteze la Ministerul Fondurilor Europene banii pe care i-au cheltuit. Aşa poate proceda şi autoritatea publică locală.

 

 

În toată această perioadă de examene, dar şi în perioada de pregătire, Ministerul Educaţiei a achiziţionat măşti pentru toţi elevii şi pentru tot personalul. A fost un efort, dar ne-am gândit că e important să asigurăm o siguranţă pentru toţi. Am fost în teritoriu, chiar şi în şcoli din mediul rural şi am văzut preocupare pentru siguranţa tuturor.

 

Profesorii sunt angajaţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării, nu ai primăriilor

 

În România sunt 234.800 de profesori, învăţători şi educatori angajaţi în sistemul naţional de Educaţie, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Ministerul Educaţiei este astfel cel mai mare angajator al Statului, nicio altă entitate publică nu mai are atât de mulţi salariaţi, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, care arată că MEC are 289.677 de angajaţi.

 

Ce prevede Codul Muncii:

 

La articolul. 175  sunt prevăzute obligaţiile angajatorului:

 

Angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă.

Dacă un angajator apelează la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu îl exonereaza de răspundere în acest domeniu.

Obligaţiile salariaţilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu pot aduce atingere responsabilităţii angajatorului.

Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot sa determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi.

Aceleaşi obligaţii sunt prevăzute şi de Contractul Colectiv de Muncă din Învăţământ.

 

Preşedintele Iohannis a anunţat că elevii şi profesorii vin cu măşti de acasă

Întrebat în conferinţă de presă de către jurnalişti despre purtarea măştilor în şcoală, Iohannis a răspuns că “profesorii vor merge cu masca pe care şi-o vor procura ei şi elevii la fel”:

 

Întrebare: Numărul 2 în Guvern, Vicepremierul Raluca Turcan, declara de curând că Guvernul nu are bani suficienţi pentru a asigura măşti gratuite, măşti de protecţie, profesorilor la începutul anului şcolar şi cu atât mai puţin tuturor elevilor. Aş vrea să ştiu cum explicaţi dumneavoastră foştilor colegi cadre didactice că tocmai profesorii nu au dreptul la măşti gratuite, în condiţiile în care poliţiştii primesc măşti gratuite, jandarmii primesc măşti gratuite, ca să nu mai spunem de cadrele medicale?

 

Klaus Iohannis: “Aici nu pot să vă spun decât că aşa s-au gândit guvernanţii în această perioadă. Bănuiesc că, pur şi simplu, nu există fonduri suficiente pentru aşa ceva. Însă, din ce am discutat cu foşti colegi de-ai mei, nu mi se pare că este o problemă extremă. Profesorii vor merge cu mască, pe care şi-o vor procura ei, şi elevii la fel”.

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro