Zilele acestea toţi ochii din online s-au îndreptat către un site care promite produse electronice şi IT&C la preţuri reduse şi cu 60%, FabricaDeDiscounturi.ro, aşa cum a scris şi bloggerul Alex Mihăileanu pe site-ul Subiectiv.ro. Nimic mai frumos decât un Black Friday în fiecare zi, dar, potrivit jurnalistilor de la Economica.net, care au sunat azi la numărul afişat pe site a răspuns o doamnă foarte prietenoasă care a incercat sa să le explice mecanismul prin care se obţin astfel de reduceri.
La întrebarea reporterilor: “Cum puteţi vinde un telefon Samsung Galaxy S5 cu 1.350 lei în loc de preţul lui mediu de 2.450 de lei?”, răspunsul a fost unul halucinant: “Firma noastră are contract direct cu fabrica Samsung”.
Modelul “ţepei” era unul simplu: un site WordPress foarte ieftin, pe care erau anunţate vânzări de produse cu discounturi uriaşe. Plăţile se făceau doar online, prin Libra Bank, iar produsele ar fi urmat să fie livrate “în cel mult 4 săptămâni”. Aparent, au fost făcute deja peste 14.000 de comenzi, şi există evaluări ale prejudiciului de 3 milioane de euro. Termenii şi condiţiile site-ului, acceptate fără să fie citite de clienţi, prezintă însă unele probleme majore: firma nu se obligă să returneze contravaloarea produsului, în cazul în care comanda este anulată, iar produsele puteau să întârzie peste cele 4 săptămâni produse, caz în care firma ar fi notificat clientul în termen de 30 de zile. Firma E-FLASH SALES SRL care operează site-ul are, de asemenea, o prezenţă masivă în calupurile publicitare rulate pe toate televiziunile mari din România.
Ceea ce nu ştie persoana de la vânzări care a răspuns întrebării reporterilor, sau se preface că nu ştie, este că Samsung Electronics, spre exemplu, nu vinde produse la uşa fabricii, nu vinde telefoane sub preţul de achiziţie anunţat, iar producătorul din Coreea de Sud are mai multe fabrici unde se produc componente şi mai multe linii de asamblare în diferite ţări din Asia. La solicitările reporterilor au răspuns şi cei de la Libra Bank, care au anunţat că au blocat toate sumele tranzacţionate către compania E-FLASH SALES SRL, deţinută de cetăţeanul israelian Ben Yehuda Yuval. “Libra Internet Bank dispune de sisteme interne de control menite să protejeze în orice moment clienţii plătitori prin sistemul Libra Pay. Comerciantul s-a aflat încă de la activarea sitului sub monitorizare, astfel încât plăţile efectuate de cumpărătorii de bună credinţă nu s-au aflat niciun moment în pericol de deturnare. Conform informaţiilor de risc pe care le-am obţinut în ultimele trei zile, am decis să suspendăm, până la clarificarea situatiei, serviciul de plăti online furnizat acestui site. Aşa cum am precizat, toate sumele aferente plăţilor efectuate pe site au fost reţinute de bancă în siguranţă şi, în cazul în care suspiciunile se confirmă, vor fi returnate integral fiecărui plătitor în cel mult 48 de ore”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Libra Bank.
SURSA: AMpress