Alocaţiile de hrană pentru bolnavii internaţi în spitalele publice vor creşte din luna decembrie a acestui an, potrivit unui proiect de HG. Cuantumurile alocaţiilor de hrană pentru bolvani nu au mai fost modificate din aprilie 2008. Nou-născuţii prematuri, alimentaţi natural vor beneficia de cea mai mare creştere a alocaţiei de hrană, cu 178% faţă de nivelul înregistrat în prezent. Lăuzele, nou-născuţii prematuri, alimentaţi artificial şi copiii 0-3 ani vor beneficia, în această succesiune, de cele mai mari creşteri ale nivelurilor alocaţiei de hrană din spitale.

Alocaţia de hrană pentru nou-născuţii prematuri, alimentaţi natural va creşte cu 178%, de la 1,8 lei pe zi, în prezent, la 5 lei pe zi, din decembrie 2014, potrivit proiectului de HG.
Alocaţia de hrană pentru lăuze va fi majorată cu 75%, la 14 lei pe zi, de la 8 lei pe zi, în prezent.
Prematurii care sunt alimentaţi artificial şi copiii 0-3 ani vor beneficia de creşteri cu 67% ale alocaţiei de hrană în spital, de la 6 lei pe zi, în prezent, la 10 lei pe zi, din decembrie 2014.
În premieră, bolnavii în regim de hemodializă vor primi alocaţie de hrană. Cuantumul acesteia a fost stabilit la 8 lei pe zi, potrivit HG.
Impactul bugetar al creşterii alocaţiilor de hrană pentru pacienţii internaţi în spitale este de 31,67 milioane lei pe an, doar pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii. Cheltuielile aferente majorării alocaţiilor de hrană din spitale vor fi suportate din bugetele de venituri şi cheltuieli ale spitalelor, indiferent cui sunt subordonate.