Un studiu arată că aproape 90 la sută din venitul unei familii din România se duce pe alimente, plata utilităţilor şi achitarea impozitelor. Un motiv ar fi faptul că, deşi preţurile sunt apropiate de cele europene, salariile au rămas printre cele mai mici.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică veniturile totale medii ale unei familii din România ajung la 2577 de lei, iar cheltuielile la 2263 de lei. Cifrele analiştilor arată că 72,9 la sută din bani merg pentru consum iar 18,6 pentru impozite şi contribuţii. La un calcul simplu rezultă că peste 90 la sută din bugetul unei familii se duce pe mâncare şi dările către stat.
Pentru sociologi, aceste cifre proiectează o situaţie în care sărăcia se va extinde şi chiar se va moşteni. Iar consecinţele pot fi grave.
Mircea Chivu, sociolog: „Asta duce la ceea ce numim noi sărăcie endemică, adică dacă toţi banii se duc pe mâncare şi pe plata facturilor, pentru perfecţionare profesională, nu-ţi rămâne nimic, pentru educaţia copilor care e gratuită dar numai pe hârtie, iar nu rămâne nimic, deci sărăcia se regenerează se transmite din generaţie în generaţie".