Cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluţiei, vor primi câte 15.000 de euro, potrivit unei deciziei pronunţate, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Avocatul Ionuţ Matei a declarat, pentru MEDIAFAX, că toate concluziile CEDO arată aceeaşi situaţie. "Autorităţile naţionale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate", a declarat avocatul Ionuţ Matei.

Conform deciziei CEDO, fiecare reclamant a cerut suma de 100.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, dar Guvernul român a anunţat că sumele cerute au fost prea mari.

Curtea a constatat că "a avut loc o încălcare procedurală a Articolului 2 al Convenţiei, din cauza lipsei unei investigaţii eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 în care rudele solicitanţilor au fost împuşcate şi omorâte".

Având în vedere circumstanţele prezentului caz, Curtea a convenit că "solicitanţii trebuie să fi suferit un prejudiciu mortal care nu poate fi compensat doar prin descoperirea unei încălcări".

"Judecând pe baze echitabile", Curtea a acordat drept "compensaţie fiecărui solicitant suma de 15.000 de euro pentru prejudicii morale, plus orice taxă pe care trebuie să o achite".

Mediafax