Moment şocant la Campionatul Mondial de Hochei. Echipa României a intonat imnul Ţinutului Secuiesc, împreună cu jucătorii unguri

 

Scandal după meciul de hochei disputat între naţionala României de hochei şi cea a Ungariei,  când  o parte din echipa României şi jucătorii din Miercurea Ciuc au cântat aşa zisul ”imn secuiesc”, împreună cu jucătorii din Ungaria. Echipa de hochei a României a  a pierdut meciul împotriva Ungariei cu 2-4, la Campionatul Mondial de hochei desfăşurat în Slovenia. Scandalul îl vizează şi pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a fost acuzat că s-a aflat în galeria adversarilor. Prima poziţie critică din Guvernul României a fost cea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a numit gestul coechipierilor de etnie maghiară drept un „afront” şi o ”lipsă neruşinată de respect” faţă de României. Sorin Grindeau nu a avut critici la adresa colegului său din coaliţie, UDMR-istul Tanczos Barna.

 

Sorin Grindeanu: Cine nu respectă România nu are ce căuta în roşu, galben şi albastru!

Sorin Grindeanu  le-a transmis hocheiştilor din Miercurea Ciuc că n-au ce căuta în echipa naţională, dacă nu respectă România . Ministrul Transporturilor a cerut ca Federaţia Română de Hochei să ia măsuri pentru a-i sancţiona pe jucătorii din Miercurea Ciuc.

 

„Ca timişorean, înţeleg perfect ce înseamnă să trăieşti într-o comunitate multiculturală şi multietnică, în care toată lumea este respectată.  Nu pot însă să înţeleg şi să tolerez gestul infam al hocheiştilor din naţionala României care au cântat aşa-zisul imn al Ţinutului Secuiesc.  Este un afront şi o lipsă neruşinată de respect faţă de România, faţă de români şi faţă de tricolor. Şi sper că lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federaţiei Române de Hochei, Ministerului Sportului şi tuturor celorlalţi factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancţiuni după acest gest incalificabil.  Cine nu respectă România nu are ce căuta în roşu, galben şi albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul!  PS: Respect celor trei jucători români care s-au dat la o parte şi nu au participat la această mascaradă!”, a scris Grindeau pe contul său de Facebook.

 

Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă: O să analizăm toate filmările, fotografiile

Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, a declarat că va convoca de urgenţă Biroul Federal al FRHG în care vor fi analizate filmările în care componenţii echipei naţionale a României „stau drepţi” în faţa galeriei Ungariei la meciul direct de la Campionatul Mondial, Divizia I, Grupa A. Oficialul FRH a precizat că a văzut fotografii cu jucătorii români care stăteau în faţa galeriei maghiare la intonarea imnului şi că în tribună suporterilor unguri s-a aflat şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, fost preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.

 

„Sunt nişte poze care circulă, în care se vede că Barna Tanczos era într-adevăr în galeria maghiarilor. Eu nu am fost acolo, dar au fost colegii. Vom face de urgenţă un Birou Federal, joi probabil, şi o să analizăm toate filmările, fotografiile. Vom cere şi un punct de vedere ministrului Sportului şi să vedem conform legii ce măsuri se pot lua, pentru că nu a fost doar atât. La început, galeria maghiară a început să cânte imnul, iar o foarte mare parte din jucătorilor noştri au stat drepţi în faţa galeriei maghiare. Nu ştiu să vă spun dacă au cântat împreună cu ei, pentru că nu am fost acolo, dar am fotografiile şi se vede foarte clar că stăteau în faţa galeriei care cântă imnul. Acum vom vedea care este punctul de vedere al celor care au fost acolo”, a declarat Hălăucă.

 

 Hălăucă a spus că regulamentul prevede pedepse în ceea ce priveşte însemnele naţionale ale României: „Noi avem în regulament sancţiuni privind tricolorul şi însemnele României, pentru asta avem sancţiuni. Acum nu pot să vă spun în momentul ăsta ce riscă jucătorii. În plus dacă facem un Birou Federal va fi o decizie a membrilor Biroului Federal”. Alexandru Hălăucă a precizat că va cere şi un punct de vedere al ministrului Sportului, Eduard Novak, numit, că şi Tanczos Barna, în din partea UDMR, considerând că ministrul Mediului ar fi trebuit să reprezinte România.

 

 

 

Sursa: www.zin.ro