Elevii vor intra în vacanţă pentru două săptămâni, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, toate şcolile şi grădiniţele se vor închide începând de luni, 25 octombrie.

"Până vă convingeţi să vă vaccinaţi este nevoie de restricţii. Şcolile sunt puternic afectate şi prin elevii care sunt infectaţi, precum şi prin personalul care se îmbolnăveşte. În mod normal, de luni, este vacanţă pentru cei mici. Astăzi (miercuri - n.r.) s-a decis că vacanţa va fi valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu. Două săptămâni va fi vacanţă, începând de luni", a declarat Iohannis.

Potrivit structurii anului şcolar, în perioada 25-31 octombrie, ar fi fost vacanţă doar pentru elevii din învăţământul primar şi pentru copiii din grădiniţe. În urma discuţiilor de la Cotroceni, s-a decis ca toţi elevii să intre în vacanţă pentru următoarele două săptămâni.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

- Am discutat despre vaccinare, şcoli şi restricţii. Vreau să fiu clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluţie este vaccinarea.

- Vaccinarea opreşte pandemia. Ştiu că sunt mulţi care vă spun că nu e aşa, dar în vestul Europei, unde s-au vaccinat 80%, pandemia nu mai are efect.

- Noi suntem în plin val pandemic, s-a declanşat o adevărată catastrofă cu sute de decese şi mii de infectări. Dragi români, dacă vreţi să se termine cu această pandemie, vaccinaţi-vă, nu îi credeţi pe cei care vă mint că ar fi periculos, singurul lucru care se întâmplă este că scăpaţi de boală şi cert de forme grele de boală, iar noi ca societate să scăpăm de această pandemie.

- Până când vă convingeţi să vă vaccinaţi, e nevoie de restricţii.

- Şcolile sunt puternic afectate, este evident, prin elevi şi prin personal, profesori, care se îmbolnăvesc. În mod normal, de luni ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu, pentru două săptămâni.

- Este regretabil, dar trebuie să instituim restricţii care intră în vigoare de luni. Guvernul va hotărî concret ce restricţii intră în vigoare, după ce experţii în materie vor stabili aceste norme şi le vor transpune juridic.

- Începând cu luni, masca va devein obligatorie peste tot, şi în interior şi în exterior, şi în târguri şi la cinema, şi dacă vă plimbaţi pe stradă, este obligatoriu să aveţi mască.

- Va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând ce vaccinaţi şi cei care, cu legitimaţie de serviciu, au o treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităţilor, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinaţi, din păcate, vor avea o sumedenie de restricţii.