Meteo ANM. Ţara noastră se va confrunta cu temperaturi chiar şi de minus 30 de grade C, au anunţat specialiştii în meteorologie. Iată când s-ar putea produce astfel de valori termice scăzute.

 

Vremea în România în această iarnă

 

Deja în România există strat consistent de zăpadă şi condiţii de schiat la munte. Meteorologii au anunţat însă o iarnă blând în acest an. Cu toate acestea, fenomene mai severe sunt aşteptate în lunile ianuarie şi februarie 2022, cu temperaturi foarte joase.

 

„Este bine să ne aşteptăm în general la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluţie normală presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale, sperăm scurte, cu fenomene severe. Trebuie să ţinem cont şi de aceste posibile evoluţii mai severe ale vremii. În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă uşoară.(…)

 

Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunţăm asupra perioadei de apariţie a fenomenelor severe. În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această „blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe.

 

Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiţi de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al ţării noastre”, a spus Florinela Georgescu, director ANM.

 

Specialistul în meteorologie a spus că ne aflăm într-o perioadă în care există tendinţa ca ierinile să fie mai uşoare, cu temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei, pe de o parte, iar de cealaltă parte fenomenele de iarnă întârzie să apară, manifestându-se dincolo de jumătatea lunii ianuarie. Meteorologul a mai spus că spre jumătatea lunii decembrie sunt aşteptate mai multe precipitaţii în jumătatea de vest a ţării.

 

„Precipitaţii mai multe s-ar putea să nu însemne mare lucru, pentru că normele de precipitaţii pentru această perioadă sunt destul de scăzute. În medie ne putem aştepta la cantităţi de 10-11 l/mp în fiecare din săptămânile următoare.

 

Ca şi temperaturi, chiar dacă vorbim despre o medie care s-ar putea situa uşor peste normă, temperaturile de acum încolo sunt în uşoară scădere de la o săptămână la alta, cum e şi firesc. Statistic vorbind, această perioadă înspre începutul iernii este caracterizată având o scădere simţitoare a temperaturilor”, a explicat directorul ANM.

 

Ger în lunile ianuarie şi februarie

 

Meteorologul a mai spus şi că în lunile ianuarie şi februarie ne putem aştepta la episoade cu ger de minus 20, minus 30 de grade.

 

„Semnalul ar putea fi interpretat în sensul că la sfârşitul acestei luni, poate începutul lunii decembrie, ninsorile să apară şi în zonele ceva mai joase, ceea ce ar fi cu nimic neobişnuit”, a punctat ea.

 

Amintim că în ţara noastră, prima ninsoare din acest sezon s-a înregistrat la finalul lunii septembrie pe Transfăgărăşan. Estimările meteorologilor indică faptul că stratul de zăpadă la munte va depăşi în decembrie 80 de cm, în vreme ce în celelalte regiuni, se pare că vom avea şi în acest an Sărbători de iarnă fără zăpadă.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro