Nava Vera Su, sub pavilion panamez şi cu echipaj turc, a eşuat pe 20 septembrie în dreptul portului Yaylata, în apropiere de Rezervaţia Naturală Kaliakra, la circa 50-60 km de Vama Veche. De atunci, responsabilii bulgari nu au reuşit să descarce toată încărcătura de uree, un îngrăşământ care la contactul cu apa de mare provoacă “înflorirea” fitoplanctonului şi degajă toxine cu impact major asupra vieţii marine.

 

În zona respectivă se află unul dintre cele mai importante habitate naturale ale Europei, care adăposteşte delfini, rechini şi alte specii marine şi de păsări. Potrivit Euractiv, în primele şase zile după accident, autorităţile bulgare nu au făcut niciun efort de curăţare. Agenţia de Mediu a trimis în a opta zi vase de salvare, care au intervenit greşit şi au provocat scurgerea unor cantităţi de uree în apă. Totuşi, echipa a reuşit să golească rezervorul navei, eliminând riscul de poluare cu petrol.

 

Operaţiunea a fost suspendată, la ordinul ministrului Mediului, iar şeful agenţiei a fost demis. La nivelul guvernului, a fost creată o celulă de criză pentru a stabili maniera de intervenţie. Executivul a luat legătura cu o companie olandeză, care a ajutat şi la salvarea submarinului Kursk.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro