Poliţia austriacă a început să efectueze controale în locurile publice încă din prima zi în care a intrat în vigoare carantina pentru persoanele nevaccinate.

 

Persoanele care nu pot dovedi că s-au vaccinat sau că s-au vindecat de COVID sunt amendate cu până la 1.450 de euro.

 

Măsurile de lockdown vor fi aplicate pentru o perioadă iniţială de 10 zile.

 

„Ţinta mea este foarte clară: să îi fac pe cei nevaccinaţi să se vaccineze şi să nu îi blochez pe cei care s-au vaccinat. Pe termen lung, vaccinarea este calea de ieşire din acest cerc vicios în care ne aflăm şi este un cerc vicios, deoarece ne lovim de noi valuri urmate de lockdown şi asta nu poate continua la infinit”, a declarat cancelarul austriac Alexander Schallenberg.

 

Aproximativ 65% din populaţia Austriei s-a vaccinat până acum, unul dintre cele mai mici procente dintre statele din Occident. Cancelarul Schallenberg spune că rata de vaccinare este „ruşinos de scăzută”.

 

Carina, o profesoară de yoga din Viena, este nevaccinată şi nu are niciun gând să facă acest lucru. Acum este în lockdown, la fel ca aproximativ două milioane de austrieci.

 

Are voie să îşi părăsească locuinţa doar pentru cumpărături esenţiale, pentru a merge la lucru sau la medic. Nu poate intra însă în cafenele sau restaurante, poate să iasă doar în parc.

 

“Am trecut pe lângă nişte cafenele de dimineaţă. Este puţin ciudat să te uiţi înăuntru şi să ştii că nu poţi intra. Te face să te simţi pur şi simplu exclus, şi ostracizat. Sunt unul dintre acei oameni care au fost transformaţi în duşmani (ai vaccinaţilor). Nu vreau ca nimeni să se îmbolnăvească. Am grijă. Mă testez. Nu sunt supusă unui mare risc (de COVID) şi simt că e o decizie personală. Îi înţeleg pe cei care se vaccinează, dar şi pe cei care nu fac acest lucru”, a spus Carina pentru BBC.

 

După intrarea în vigoarea a carantinei pentru nevaccinaţi, cozile de la centrele de vaccinare s-au mărit vizibil.

 

Oficialii din domeniul sanitar speră că rata de vaccinare va trece de 80% cât mai repede.

 

Măsurile au fost adoptate de guvernul federal şi de autorităţile landurilor, dar cancelarul Alexander Schallenberg a spus că acestea din urmă sunt libere să instituie restricţii chiar mai dure.

 

Capitala Viena a anunţat deja că va introduce suplimentar obligativitatea unui test PCR pentru persoanele vaccinate sau vindecate de COVID-19 pentru accesul în restaurante şi la orice eveniment cu mai mult de 25 de participanţi.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro