Elveţia a fost condamnată de CEDO să plătească daune morale unei femei din România, pentru că i-a aplicat o amendă prea mare pentru cerşetorie, pe un drum public din Geneva. Tânăra sancţionată este născută în anul 1992, este cetăţean român şi are etnie romă.

 

"CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine", explică instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg, scrie presa elveţiană, potrivit Agerpres.

 

Femeia de etnie romă, născută în 1992, ar fi analfabetă şi a fost condamnată în ianuarie 2014 la 500 de franci elveţieni amendă pentru cerşetorie pe un drum public. Tânăra, care nu avea un loc de muncă şi nu primea ajutor social, a fost apoi plasată în detenţie provizorie pentru că nu a plătit amenda, mai scrie sursa citată.

 

"Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie", motivează CEDO.

 

Prin urmare, Elveţia a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, articol ce protejează respectarea vieţii private şi familiale şi trebuie să-i achite reclamantei 922 de euro daune morale, a decis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro