Mulţi dintre cei care au câştigat lupta cu SARS-CoV-2 se trezesc în faţa unui drum anevoios - al recuperării.

 

Lista simptomelor care apar după COVID-19 este lungă.

 

Oboseală, dificultăţi în respiraţie, dureri musculare, pierderea memoriei şi căderea părului sunt câteva dintre ele.

 

Intubat, pe un pat de spital săptămâni întregi, fără să te poţi mişca, să mănânci sau să vorbeşti normal, este un coşmar greu de suportat. Iar o astfel de experienţă lasă multe cicatrici în rândul celor depistaţi cu noul coronavirus.

 

Printre ei se numără şi un bărbat de 56 de ani din Spania. A fost externat în urmă cu aproape cinci luni şi merge zilnic la un centru de recuperare.

 

Pablo Aguilar, pacient:“M-am infectat cu COVID în aprilie. Timp de o lună am fost în terapie intensivă şi, în total, în spital am stat 3 luni. Am crezut că voi începe să mă simt mai bine, dar urmările acestei boli sunt mult mai profunde decât m-am aşteptat. Obosesc, mi-e frică să ies singur pe stradă.”

 

În aceeaşi situaţie se află mulţi oameni, care incă resimt efectele bolii.

 

Eulalia Canela, asistent medical: “Când am început să am din nou o viaţă activă, mi-am dat seama că forţa musculară nu mai e aceeaşi. Muşchii mei au fost afectaţi, iar o parte din simptome încă există.”

 

De profesie asistentă medicală, o femeie, tot din Spania, a fost luni în şir în prima linie în lupta cu pandemia. A ajutat zeci de pacienţi în cel mai mare spital din Barcelona, până când a devenit ea însăşi unul.

 

A avut nevoie de tratament timp de şase săptămâni. În vară a crezut că se simte mai bine, dar au apărut probleme noi - căderea părului, amorţeală la nivelul mâinilor şi dureri musculare, iar acum nu trece o zi fără dureri de cap.

 

Eulalia Canela: “Poţi fi o persoană activă cel mult 3 sau 4 ore pe zi. Restul timpului ţi-l petreci pe canapea să te odihneşti, pentru că nu poţi face nicio altă activitate.”

 

Ester Marco, medic: “Avem două grupuri mari de pacienţi, pacienţi care au stat mult timp la terapie intensivă, care obosesc şi au dureri musculare său simţ că rămân fără respiraţie chiar şi atunci când se odihnesc. Apoi avem un alt profil de pacienţi, care au dificultăţi la înghiţire sau dificultăţi de vorbire.”

 

Potrivit acestui medic, aproximativ 20 la sută dintre pacienţii cu COVID-19 care au fost în spital au nevoie şi după externare de tratament şi de recuperare.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro