Cartea intitulată ”Forty Minutes Late”, o colecţie de poveşti semnată Francis Hopkinson Smith, a fost returnată la începutul acestui an bibliotecii publice din San Francisco, după ce fusese împrumutată în 1917, informează Le Figaro.

Povestea cărţii a fost relatată de cotidianul San Francisco Chronicle. În 1917, Phoebe Webb a împrumutat de la biblioteca din cartier cartea ”Forty Minutes Late”, o colecţie de poveşti scrisă de Francis Hopkinson Smith în 1909. Ea a murit cu o săptămână înainte de data expirării returului. Cartea a fost abandonată, apoi uitată.

În 1996, stră-strănepot-ul Johnson Webb a descoperit, din întâmplare, această colecţie într-un maldăr de cărţi. El a văzut pe prima pagină că fusese împrumutată de stră-străbunica lui, 79 de ani mai devreme. Pentru că s-a temut să nu fie penalizat cu o amendă record, Johnson Webb a decis să returneze cartea abia în 2017.

La începutul anului, Biblioteca publică din San Francisco a anunţat punerea în aplicare a unui program de amnistie pentru numeroasele întârzieri, ”Five Forgiveness Program”.

Până în 14 februarie, toţi abonaţii care nu au returnat cărţile la timp vor fi scutiţi de amendă. Prin acest program, biblioteca ar putea să recupereze 55.000 de lucrări împrumutate şi niciodată returnate. Acest program l-a încurajat pe Johnson Webb să se despartă de cartea rudei sale. Dacă nu ar fi existat această garanţie de anulare a penalităţilor, el ar fi trebuit să plătească o amendă de 3.650 de dolari.

Luis Herrera, directorul Bibliotecii din San Francisco, s-a arătat bucuros că a recuperat colecţia. Din 3 ianuarie, biblioteca a recuperat prin noul program 2.000 de titluri.

Prima poveste din ”Forty Minutes Late” este despre un om care nu-şi ţine promisiunea pentru că trenul întârzie. Autorul sugerează în această scriere că sunt păcate mult mai rele decât să întârzii, ca de exemplu să fii supărat.

Autorul colecţiei de poveşti, Francis Hopkinson Smith (23 octombrie 1838 - 7 aprilie 1915), este scriitor, artist şi inginer american. El a construit fundaţia Statuii Libertăţii.