Sistemul de sănătate publică este covârşit de numărul mare de cazuri zilnice (peste 20 de mii pe zi). „De foarte multe ori pur şi simplu nu avem de unde să ne plasăm pacientul din ambulanţă. Spitalele nu vor să refuze pacienţi, dar nu au unde să-i preia sau să-i izoleze”, a declarat un paramedic, pentru Reuters. Acesta a explicat că, înainte de pandemie, ambulanţele erau chemate la incidente care nu se aflau la mai mult de 15 minute distanţă, dar acum sunt trimise în locuri în care drumul durează şi 30-40 de minute. Totodată, el susţine că apelurile sunt uneori transmise şi la trei ore de la momentul în care dispeceratul le primeşte şi că procesul este îngreunat şi de faptul că lipsesc facilităţile pentru dezinfectarea ambulanţelor.

 

Reuters precizează că Ministerul Sănătăţii nu a oferit niciun punct de vedere, dar ministrul Sănătăţii, Adam Niedzielski, a dat vina anterior pe managerii de spitale, acuzând lipsă de coordonare între unităţi.

 

Pe de altă parte, Krzysztof Tomasiewicz, şeful Departamentului de Boli Infecţioase la un spital universitar din estul oraşului Lublin, a declarat că zilnic unitatea sa primeşte un număr de pacienţi egal cu cel al locurilor din spital şi că nu mai au soluţii.

 

Deşi a controlat bine pandemia în primul val, Polonia se confruntă acum cu o creştere exponenţială a acestora. A raportat peste 27 de mii de noi cazuri de coronavirus joi. De la începutul pandemiei aproape jumătate de milion de polonezi s-au infectat, iar 6.842 de persoane au decedat.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro