O femeie trebuie să şteargă fotografiile cu nepoţii ei pe care le-a postat pe Facebook şi Pinterest fără permisiunea părinţilor, a decis un tribunal olandez, potrivit BBC.

 

Situaţia a ajuns în instanţă după ce femeia a refuzat în mod repetat să şteargă fotografiile postate cu nepoţii pe platformele social media la cererea fiicei sale după o ceartă între acestea.

 

Judecătorul a decis că speţa intră sub incidenţa Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR) al Uniunii Europene. Potrivit unui expert hotărârea reflectă „poziţia asumată de Curtea Europeană de-a lungul multor ani”.

Deşi GDPR nu se aplică procesării datelor din sfera „pur personală” sau „a familiei”, excepţia nu se aplică în cazul postării fotografiilor pe platformele social media întrucât astfel ele sunt puse la dispoziţia unui public mai larg, a motivat instanţa olandeză decizia.

 

„În cazul Facebook nu poate fi exclus ca fotografiile încărcate pot fi distribuite şi ajunge la terţe părţi”, au decis judecătorii olandezi.

 

Femeia trebuie să şteargă fotografiile sau să plătească o amendă de 50 de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează hotărârii instanţei, până într-un cuantum maxim de 1000 de euro.

 

Dacă va posta şi alte imagini cu copiii ea va fi amendată suplimentar cu 50 de euro zilnic.

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro