Proprietarul unei vinării din Italia a închiriat un avion privat pentru a aduce la lucru muncitoare din România despre care el spune că îi sunt indispensabile.

 

Martin Foradori Hofstätter spune că acestea îi lucrează via impecabil şi că nu avea altă soluţie de a le aduce în Italia, asumându-şi astfel acest cost foarte ridicat, relatează ANSA.

 

Martin Foradori Hofstätter, proprietarul vinăriei „J. Hofstätter” din Termeno, cunoscută pentru soiurile Pinot Noir şi Gewürztraminer, încerca de săptămâni bune să aducă în Italia opt muncitoare din România fără de care, spune el, nu se poate descurca.

 

Când a înţeles că birocraţia va împiedica aducerea celor opt muncitoare românce, a închiriat un jet privat pentru a le aduce la Bolzano.

 

Povestea începe la graniţa cu Ungaria. Uniunea Europeană a fost de acord cu organizarea unor coridoare care să faciliteze tranzitul forţei de muncă din est. Producătorii de vinuri germani şi austrieci au beneficiat deja de acesta. Când a înţeles că pe cale terestră nu poate rezolva problema, pentru că Ungaria nu va acorda permisul de tranzit, patronul a închiriat, cu o sumă considerabilă, avionul privat.

 

„Am încercat să rezolvăm problema în toate modurile, dar fără succes. Aşa că, după două săptămâni de telefoane, discuţii cu politicieni din Roma şi Uniunea Europeană, reprezentanţi ai ambasadelor, precum şi discuţii intense cu managerii asociaţiilor comerciale, ne-am trezit nevoiţi să închiriem, in extremis, un jet privat de la aeroportul din Cluj pentru a le aduce în Italia. Pentru această perioadă, o puteţi considera o cheltuială chiar nebună, dar fără aceasta, viitorul podgoriilor mele ar fi fost compromis. Nu aveam nicio alternativă”, a declarat Martin Foradori Hofstätter.

 

El a mai spus că în Germania şi Austria procedurile pentru aducerea sezonierilor sunt mult mai simple: „În Germania, procedurile sunt mult mai clare şi mai lejere. În Italia, nici măcar nu am putut copia măsurile inteligente implementate de alte ţări din UE.”

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro