Şi acum o veste bună pentru cei care şi-au planificat excursii pe litoral sau în zone cu ape curgătoare. Ministerul Sănătăţii a confirmat că nu există risc de contaminare în mare sau în râuri.

 

Însă, salvamarii îşi vor modifica procedurile de resuscitare. Nu mai au voie să facă respiraţie gura la gură.

 

Pe de altă parte, medicii atrag atenţia că trebuie păstrată distanţarea socială de cel puţin un metru şi jumătate, în apă sau pe plajă, pentru protecţia sanitară.

 

Salvamar: ”Manevrele de resuscitare vor rămâne la fel, în schimb pentru respiraţia gură la gură care o foloseam în anii trecuţi vom introduce balonul. Începând cu acest an, vom folosi balonul în patrula cu barca şi aşa mai departe”.

 

Salvamarii din Mamaia vor intra în dispozitiv pe 1 iunie. Vor fi dotaţi cu baloane de resuscitare, dar şi cu dispozitive speciale conectate la butelii cu oxigen. Salvamarii nu mai au voie să facă respiraţie gură la gură.

 

Salvamar: ”Vom avea această trusă la fiecare foişor, fiecare foişor va dispune de o astfel de trusă, inclusiv acest balon. În permanenţă trusa şi toate materialele pe care le folosim la intervenţie vor fi dezinfectate”.

 

Virusul poate fi luat pe plajă, nu în apă

 

Nicolae Zdrerea, salvamar: ”Măştile vor fi uşor de utilizat, vor avea un elastic prins pe partea de spate, va trebui să le purtăm în permanenţă, intrând în contact cu foarte multă lume, să fim feriţi. Le vom utiliza atât la intervenţie, cât şi pe plajă”.

 

Conform Ghidului OMS din 23 aprilie 2020, nu există dovezi care să sugereze prezenţa coronavirusului în corpurile de apă.

 

Virusurile nu sunt utilizate ca indicatori de sanitaţie. Având în vedere că riscul de infecţie cu coronavirusuri din materiile fecale este mic, riscul suplimentar de Covid-19 din apa de îmbăiere, este, de asemenea, scăzut.

 

Medicii anunţă că riscul de infectare cu coronavirus în mare, ape curgătoare, lacuri sau piscine este extrem de mic.

 

Şi totuşi trebuie păstrată neapărat distanţarea socială de cel puţin un metru şi jumătate şi în timpul îmbăierii.

 

Dr. Loti Popescu, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa: ”Nu avem date ştiinţifice care să demonstreze că infecţia cu acest virus s-ar transmite prin apa de mare. Apa de mare, după cum ştim, este şi sărată, există curenţi în apa de mare care ajută la purificarea apei, însă şi îmbăierea în apa de mare în aceasta perioada presupune respectarea regulilor. Mă refer aici la distanţă, atenţia la secreţiile orale, la gura, la nas. Deci distanţa revine şi aici ca regulă”.

 

Adrian Bâlbă, biolog: ”Marea diluează foarte mult, infecţia virală ţine de cantitatea de viruşi pe care o primeşti, de virioni. În consecinţă, şi asta prin diluţie, este suficient să explicăm ca imposibila, improbabilă nici măcar la nivel teoretic, contaminarea prin apa mării. Contaminarea este posibilă pe plajă. Este posibilă pe plajă pentru că este ca orice contaminare pe uscat”.

 

Primii 10.000 de turişti sunt aşteptaţi la malul mării în prima săptămână din luna iunie, potrivit patronatelor din turism.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro