Abia după 5-10 zile de la infectarea cu coronavirus apar simptomele grave care sunt semne că boala s-ar putea agrava.

 

Un studiu derulat de medici din Wuhan arată un tipar clar al evoluţiei bolii. Covid-19 începe cu simptome uşoare: febră, tuse uscată, mici dificultăţi de respiraţie, oboseală şi dureri musculare.  Toate simptomele sunt slabe, unele dintre ele accentuându-se puţin pe parcurs, însă ele nu impun spitalizarea.

 

În cazul unei forme severe, simptomele se agravează în 5-10 zile de instalarea virusului în organism.

 

„Majoritatea pacienţilor cu forme severe au fost internaţi la 7 zile de la debutul bolii, iar 3 zile mai târziu, starea unora dintre ei a devenit critică şi au fost transferaţi la Terapie Intensivă, unde au fost intubaţi'

 

Dr. Megan Coffee, specialist în boli infecţioase din New York City, susţine această ipoteză prin observarea directă a pacienţior cu care a venit în contact.

 

Majoritatea bolnavilor de Covid se fac bine în 5-7 zile. Aceasta e perioada când organismul luptă cel mai bine cu virusul. Dacă organismul nu face faţă atacului viral, boala se agravează în maximum 10 zile.

 

Cel mai important şi primul semn al agrăvării bolii este dispneea, adică dificultatea de a respira.

 

Dificultăţile de respiraţie pot fi un semn că e cazul să suni medicul. Nu toţi pacienţii care prezintă dispnee sunt internaţi, nu toţi fac, până la urmă forme grave, dar trebuie evaluaţi de un medic, fie şi telefonic. Sunt internaţi doar cei care au nevoie de ajutor ca să respire – oxigen, ventilator.

 

Dr. Coffee sfătuieşte persoanele infectate să urmărească o serie de simptome pentru a vedea cât de gravă e dispneea de care suferă.

 

 

„Dacă oboseşti foarte tare când traversezi o cameră sau urci un şir de trepte şi nu poţi să duci o frază până la capăt din cauza dificultăţilor de respiraţie, atunci dispneea e severă. Trebuie să te prezinţi de urgenţă la spital, la Camera de Gardă. Sau să suni la Ambulanţă'

 

 

 

Sursa: www.viva.ro