După polemica stârnită încă de la începutul pandemiei de coronavirus pe seamă măştilor de protecţie, a venit rîndul mănuşilor să fie discutate. Deşi stocurile din farmacii s-au epuizat rapid, spcialiştii atrag atenţia că mănuşile nu garantează apărarea împotriva COVID-19, ba chiar dimpotrivă, pot creşte riscul infecţiilor.

 

Măştile de protecţie şi mănuşile fac parte din arsenalul oricărui om care vrea să se protejeze împotriva noului coronavirus. După ce s-a discutat intens despre importanţa măştilor, despre care la început s-a spus că nu sunt neapărat eficiente, iar acum au devenit vitale, a venit rândul mănuşilor.

 

Cât de mult ne protejează mănuşile de COVID-19

Conform specialiştilor germani, citaţi de Ştirile Pro TV, mănuşile de unică folosinţă nu doar că nu protejează împotriva COVID-19, dar pot creşte riscul unei infecţii. O serie de specialişti citaţi de Deutsche Welle au atras atenţia că mănuşile protejează mâinile doar când e vorba de o contaminare masivă, cu sânge, de exemplu. Totodată, acestea nu înlocuiesc măsurile de igienă obligatorii ale mâinilor.

 

În acelaşi timp, se pare că mănuşile ar putea chiar reprezenta mediul propice pentru infecţia cu coronavirus.

 

Sub mănuşi, bacteriile se înmulţesc fericite în spaţiul cald şi umed. Iar după ce le scoateţi, fără dezinfectare, aveţi un canal de scurgere pe mâini', a explicat medicul german Marc Hanefeld.

 

'Nu aş recomanda nici măcar purtarea de mănuşi de unică folosinţă în viaţa de zi cu zi persoanelor care nu au fost tratate medical. Este necesar un anumit nivel de cunoştinţe şi practică pentru a scoate mănuşile de unică folosinţă astfel încât orice microorganisme aderente să rămână mănuşă şi să nu ajungă pe mâini purtătorii nu-i frământă pe mâini, încheieturi sau mânecile hainelor exterioare când le scoate', a declarat Prof. Dr. Ojan Assadian, preşedinte al Societăţii Austriece pentru Igienă într-un interviu acordat revistei de specialitate pflegen-online.de, citat de Pro Tv.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro