Pe plan extern o stare de tensiune pune stăpânire pe Italia. Un sfert din populaţia ţării, adică 16 milioane, de oameni din nord şi din centru sunt, în carantină.

 

În această zonă trăiesc şi muncesc peste 600 de mii de români. Unii dintre ei confirmă, speriaţi, că vieţile lor sunt date peste cap.

 

Într-o singură zi, bilanţul deceselor a înregistrat o creştere de 57% - de la 233 la 366, în timp ce numărul total al bolnavilor a ajuns la peste 6.300.

 

Peste 16 milioane de oameni sunt izolaţi în aşa-numita Zonă Roşie - 15 provincii din nordul şi centrul Italiei care au fost puse în carantină.

 

Toate drumurile sunt închise de forţele de ordine, iar cei care vor să plece au nevoie de permis special de călătorie. Mulţi au încercat să ajungă în alte regiuni ale Italiei imediat ce au aflat de noile restricţii.

 

Daciana Rudan: ’’De când cu decretul, am observat vecini care se grăbeau cu valizele să plece din Milano, nu mă pot abţine să nu mă gândesc că acest lucru se întâmpla şi în alte blocuri nu doar în al meu. Oamenii au luat cu asalt gările şi staţiile de autobuz din Milano şi nu pot să nu mă gândesc ca mulţi sunt români.″

 

Gabriela Vişan: ″Acum s-a creat destul de multă panică, mai ales după închiderea regiunii Lombardia din Italia.″

 

Aeroportul Malpensa din Milano nu şi-a închis încă porţile şi sunt destui cei care au venit pregătiţi de zbor, deşi mai multe companii aeriene şi-au suspendat deja operaţiunile în Zona Roşie.

 

Pentru milanezi, viaţa merge mai departe, în ciuda restricţiilor. De exemplu, cei care merg la cumpărături în marile magazine trebuie să aştepte la coadă şi să păstreze o distanţă de un metru de ceilalţi.

 

Străzile şi obiectivele turistice sunt, însă, golite de oameni.

 

Aceeaşi situaţie e şi în Veneţia: restaurantele sunt închise, iar magazinele, inclusiv farmaciile, au grilajele trase.

 

Roxana Mihaly: ″Ma aflu în piaţa San Marco, una dintre cele mai celebre pieţe din Veneţia. Aşa cum se poate observa în spate sunt doar câţiva oameni se simte o atmosfera de panică atunci când ieşi pe stradă.″⁣

 

Chiar şi armata s-a implicat: o pacientă din Cremona, aflată în stare gravă, a fost transportată într-un alt centru de carantină într-un container special creat pentru a limita şansele de infectare pentru cei din jur.

 

În aceste condiţii, nu e de mirare că atmosfera este una tensionată. Pentru românii din regiunile afectate,  cea mai mare greşeală pe care ar putea s-o facă, spun mulţi dintre ei, e să revină în ţară.

 

Roxana Mihaly: ″Atmsofera e ciudată la Veneţia, e apocaliptică. Nu m-am gândit să vin acasă, mă gândesc să-mi protejez familia. După cum se poate observa şi vaporaşele care îi transporta pe localnici şi turişti circula în aceste zile aproape goale.″⁣

 

Cei care ies din regiunea aflată în carantină fără acceptul autorităţilor riscă să stea 3 luni după gratii sau să plătească o amendă de 206 euro, în funcţie de gravitatea faptei.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro