Se spune ca frumusetea vine din interior, iar intre corp si minte este o legatura foarte puternica. Noi trebuie sa invatam cu ce sa ne hranim pentru a fi sanatosi. In acest articol vom vorbi despre cum anumite vitamine ne pot ajuta tenul sa arate mai bine, cu mai putine riduri si imperfectiuni.

Vitamina A

Vitamina A are un rol foarte important in organismul uman, iar cand vorbim de ten, o putem considera absolut impresionanta. Este o vitamina liposolubila, care contine mai multe substante, cum ar fi acidul retinoic, retinol, retinal, retinoizi si cartenoizi.

Folosita pentru ten, conform site-ului fiiinforma.ro, aceasta are doua functii: incetineste imbatranirea si formarea ridurilor, si combate acneea.

Retinolul din vitamina A este in principiu responsabil de aceste lucruri. Cremele cu retinol ajuta la regenerarea celulara si stimuleaza productia de elastina si colagen la nivelul pielii. Din aceste motive, poate preveni si chiar trata acneea, petele pigmentare si ridurile fine.

Este foarte important sa si consumam alimente care contin vitamina A. In aceasta directie putem considera diete bazate pe lactate, carne de vita si oua, dar si morcovi, spanac, caise si alte fructe si legume cu aport mare de betacaroten.

Vitamina B

Avem un total de 8 vitamine in complexul B, fiecare benefica Intr-un fel sau altul pentru organismul nostru. Lipsa acestor vitamine din organism, poate provoca piele crapata sau uscata, adancirea ridurilor, exfoliere sau eruptii cutanate.

De asemenea, este foarte buna in tratarea tenului afectat de pete. Pentru un aport natural de vitamina B, este recomandat sa incluzi in alimentatie produse cum ar fi: terciul de ovaz, orezul, ouale sau bananele, toate acestea fiind bogate in vitamine din complexul B, inclusiv biotina. Biotina este un ingredient care contribuie la dezvoltarea sanatoasa a celulelor de la nivelul pielii, unghiilor si a parului.

Vitamina B1 sau tiamina are proprietati antioxidante care stimuleaza circulatia sangelui la nivelul pielii. Utilizand-o, tenul nostru va capata un aspect sanatos. Vitamina B1 se gaseste in alimente ca cerealele integrale, semintele de floarea-soarelui sau carnea de porc.

Vitamina B2 sau riboflavina ajuta in procesul de regenerare celulara la nivelul pielii, grabeste vindecarea ranilor si mentine pielea sanatoasa. Aceasta poate fi gasita in alimente precum ciupercile, spanacul, produsele lactate si migdalele.

Vitamina B3, niacina ajuta la tratarea iritatiilor, acneei, eczemelor, arsurilor solare si rozaceei. De asemenea, ajuta la reducerea ridurilor fine. Se gaseste natural in carnea de pui si de curcan, in cereale si produse lactate.

Vitamina C

Vitamina C este una dintre cele mai utilizate pentru ten. Aceasta are proprietati antioxidante si pe langa beneficiile aduse pielii, imbunatateste functiile sistemului imunitar.

Aceasta este folosita pentru a da tenului un aspect luminos, hidratare si pentru a il proteja de radiatiile UV. Folosita constant, va reduce ridurile fine, stimuland productia de colagen. De asemenea, va reduce petele pigmentare si va imbunatati aspectul pielii.

Printre alimentele in care gasim cantitati mari de vitamina C se numara ananasul, capsunile, ardeiul gras rosu, kiwi si papaya.

Vitamina E

Vitamina E este una dintre vitaminele liposolubile. Asta inseamna ca va ramane in organism pentru o perioada scurta de timp si de aceea, trebuie sa avem un aport constant de vitamina E. Din fericire, aceasta este asimilata natural prin consumul de legume, oua, uleiuri vegetale si anumite fructe.

Aceasta hidrateaza pielea si o protejeaza de razele de tip UV si radicalii liberi. O gasim in majoritatea cremelor si lotiunilor pentru plaja sau produsele concepute pentru perioada de dupa expunere indelungata la soare.

De asemenea, are efect anti-rid si ne va ajuta sa evitam imbatranirea prematura. Ne va ajuta sa avem pielea luminoasa si hidratata si chiar sa trecem peste perioadele acneice, tratand si estompand cicatricile.

Recomandarile spun sa folosim Vitamina E seara, inainte de culcare. Acest lucru se datoreaza faptului ca este un ulei foarte gras si are nevoie de timp pentru a fi absorbit in piele.

Vitamina E se gaseste in alimente precum oua, migdale, nuci, uleiuri vegetale presate la rece, seminte de floarea soarelui si avocado.

Vitamina K

Vitamina K este responsabila pentru coagularea sangelui in general, deci va avea efecte asupra tenului doar daca este aplicata direct pe acesta. Aplicata pe piele, aceasta poate reduce inflamatiile, cearcanele si vanataile.

Unii chirurgi recomanda creme sau lotiuni cu vitamina K dupa o operatie, pentru ca grabeste vindecarea si imbunatateste aspectul cicatricilor. De asemenea, vitamina K ne va ajuta sa ne pregatim tenul pentru hidratare, pentru ca faciliteaza retentia de apa la nivelul pielii.

Toate aceste vitamine au efecte benefice asupra tenului nostru si este important sa le introducem in rutina noastra zilnica. Acestea pot fi combinate pentru efecte maxime, sau pot fi folosite separat pentru a trata anumite afectiuni ale tenului. Daca sim unde sa cautam, vom descoperi ca toate probleme se pot rezolva, iar acum stim ce trebuie sa facem. O combinatie foarte buna este cea de vitamina C si vitamina A. Folosite impreuna, vom avea o piele luminoasa, lipsita de pete si alte imperfectiuni si nu vom vedea semne de imbatranire foarte curand.