Atunci cand ne alegem destinatiile de vacanta, uan dintre variabilele pe care o luam in calcul este siguranta. Nu ne avantam catre tari cu risc crescut de terorism, in care exista revolte, alt fenomene sociale sau naturale care sa ne pot pune viata in pericol.

 

Siria, Libia, Somalia si chiar anumite parti ale Ucrainei au fost descoperite ca fiind cele mai periculoase destinatii din lume. Mali, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Yemen, Irak si Afganistan au fost, de asemenea, considerate riscante in privinta securitatii pentru iubitorii de calatorii in 2020, scriu jurnalistii de la The Sun.

 

Studiul realizat de International SOS – o companie privată de consiliere în domeniul riscurilor – a analizat trei factori majori ce prezinta pericol, in toate tarile: factori de natura medicala; securitatea şi siguranţă rutieră.

 

In ceea ce priveste securitatea calatoriilor, aceasta este determinată de nivelul de violenta, controlul guvernamental asupra cetatenilor si accesibilitatea tarii. Capacitatea de a gestiona catastrofele naturale, serviciile de urgenta; tulburarile sociale si infrastructura sunt, de asemenea, analizate.

 

Cat priveste aspectele medicale analizate, un risc ridicat de calatorie inseamna un serviciu de asistenta medicala, deficitar si un risc crescut de boli infectioase, cum ar fi malaria sau holera. Siguranta rutiera este reprezentata de numarul deceselor inregistrate la 100.000 de persoane.

 

Libia, Niger, Guineea, Eritrea si Republica Centrafricană au fost considerate nesigure când a fost vorba de siguranţa medicala, impreuna cu Irak, Afganistan, Yemen, Somalia, Sierra Leone si Haiti. De asemenea, Venezuela s-a dovedit a fi nesigura in urma declinului sistemului de sanatate al tarii, in timp ce Coreea de Nord a primit un clasament similar, deoarece este „incapabila” de a gestiona un focar potential de boala, potrivit unui studiu global de sanatate.

 

In privinta sigurantei rutiere, peste doua treimi din Africa au inregistrat peste 25 de decese rutiere la fiecare 100.000 de cetateni, impreuna cu Venezuela, Belize si Republica Dominicana.

 

Thailanda şi Vietnamul au rate mari de mortalitate atunci cand vine vorba de sosele – mai multi turisti au murit in ultimii ani după ce au folosit scutere si masini pe drumuri dificile. Un medic britanic a murit dupa ce a iesit la volan in Thailanda, in timp ce un alt tanar calator a fost ucis intr-un accident de scuter, la inceputul acestui an in Vietnam.

 

Una dintre cele mai mari amenintari la adresa turistilor, anul viitor, vor fi „schimbarile geopolitice”, după cum declara Matthew Bradley, director regional de securitate la International SOS.

 

El a declarat pentru Forbes că „tulburarile civile generate de inegalitate” ar afecta o serie de tari. Hong Kong, Chile şi Bolivia sunt câteva exemple, in acest sens.

 

Matthew a adăugat ca, in timp ce SUA este considerata o tara cu risc scazut, acest lucru s-ar putea schimba in urma alegerilor prezidentiale, daca exista revolte. Din fericire, Europa de Vest este considerata sigura pentru a calatori atunci cand vine vorba de riscuri medicale, de securitate sau rutiere.

 

Tarile scandinave care au fost desemnate cele mai sigure tari ale lumii, cu riscuri nesemnificative de securitate a calatoriilor: Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Islanda.

 

 

 

 

 

 

Sursa:www.haihuin2.com